Denna artikel innehåller reklam

Du vill ha en slät, stilren och avskalad väggyta som i inredningsprogrammen på tv. Du tänker: spackla och måla kan jag ju göra själv, hur svårt kan det vara? Här kommer bästa tipset från proffsen: det är jättesvårt.

– Många ringer faktiskt oss mitt i arbetet, när de rivit alla tapeter och står mitt i kaoset och säger hjälp, var ska jag börja?! Då har de fått med sig en liten spackelburk från färgaffären som inte räcker till någonting. Det håller ju inte.

Vi pratar med Martin Söderqvist, ägare och vd på Rollerboys. Han har drygt 20 års erfarenhet av måleriarbete, och menar ett en av våra största renoveringsmyter är att det är lätt att måla. Men vad är det som är så svårt? (Och läs noga nu, du som ändå vill ge dig på jobbet – för här kommer de riktiga proffstipsen! )

17Rollerboys615 1

En konstform

– Arbetsflödet: hur man ska lägga upp arbetet. Det är ju vi utbildade på. När man rivit ytskiktet är man inte klar, då kan det sitta fast lösa bitar. Sen måste man prima med tapetspärr och efter det är det bredspackling. Vi använder rullspackel som man rullar på med, och så slätar man ut. Det får man göra två gånger, och man måste lägga på tjockt med spackel – det vet folk inte. Det här är ett svårt yrkesmoment som våra målare tränat på i flera, flera år. Det är en konstform i sig!

– Sedan slipar vi med en stor maskin som heter giraff. Så grundmålar vi alla ytor och när det är klart lyser vi med en lampa så att man ser alla små defekter. Sen spacklar vi en gång till, målar över spackelfläckarna och sen täckmålar vi. Ett vardagsrum tar oss cirka sex dagar.

Höga krav

– Det är väldigt höga krav på finish idag, kraven har ökat i takt med inredningsprogram och liknande. Det resultat privatkonsumenten kräver och önskar idag kan de inte få till själva, det är till och med svårt för oss ibland.

Sammanfattningsvis så. Vill du få en slät vägg: bredspackla. Använd en riktigt bred spackel, träna in tekniken ordentligt innan du börjar. Och använd mycket spackel, mycket mer än du kan föreställa dig. Eller: låt ett proffs göra jobbet!

www.rollerboysmaleri.se
instagram.com/rollerboysmaleri

PastedGraphic-1

PastedGraphic-1