Denna artikel innehåller reklam

Tidlös elegant retro-stil, mjuka och varma toner, grått, ek, samt matlagning som står i centrum genom funktionella köksöar. Det är några smakprov påde kökstrender som kommer prägla 2019 enligt den svenska kökstillverkaren Marbodal.

Marbodal har tillverkat kök i Tidaholm sedan 1924 och har sedan starten arbetat för att hitta sätt att säkra hållbara kök för generationer – som både följer och skapar trender. För att möjliggöra det har Marbodal ett aktivt köksinnovationsarbete, i syfte att hitta nya sätt för människor att trivas, umgås, och laga mat i sina kök. Nedan har Marbodal listat tre större trender som kommer att påverka allt ifrån inredningsdetaljer och färgval, till material och beteenden i våra kök under 2019.

När det kommer till kökstrender så avspeglar de ofta andra större beteendeförändringar och ambitioner hos oss. Under 2019 kommer det bli än viktigare med en hållbar livsstil, vilket vi ser tydligt i flertalet kökstrender för nästa år, säger Cecilia Ahlin, Produktchef på Marbodal

1 Elegant retro

Med mörkare toner, som mörka träslag och borstad metall, kommer den tidlösa eleganta retro-stilen att ta sig in i de svenska köken under 2019. Känslan är varm och inbjudande, med matta, gärna lite mörkare, färger, och modiga men traditionella inslag.

2 Allt handlar om maten

Mat och råvaror kommer alltmer att spela huvudrollen i våra kök, vilket tar sig uttryck i såväl färg och form, som material och funktion. Den här trenden sätter maten i centrum och bidrar med ännu fler smarta förvaringslösningar, som både underlättar kökslogistiken och förlänger hållbarheten på råvarorna. Vi kommer även se fler köksöar, ofta i enkla formspråk, och mer öppen förvaring.

3 Naturligt urbant

Naturligt urbant är annan trend som även den bottnar mycket i kärleken till maten och inte minst råvarorna, vilket märks både i inredningsdetaljer och i färger. Vi kommer tydligare att se strävan efter en hållbar livsstil i köket och mer personliga lösningar. Naturnära material såsom olika träslag kommer bli allt trendigare för att plocka in naturen även i städerna, och vi kommer se fler vävda detaljer, och en del i läder.


Marbodal  i Tidaholm har funnits på den svenska köksmarknaden sedan 1924 och är idag det främsta köksföretaget  i Sverige. Huvuddelen av försäljningen sker genom Marbodalbutiker,  bygghandeln och husfabriker i Sverige. Marbodal är ett av flera välkända varumärken inom Nobiakoncernen, Europas ledande köksinteriörföretag.