Interiör

VACKRA GOLV SOM LIGGER I HUNDRA ÅR

By juli 3, 2023No Comments

Denna artikeln innehåller reklam

På Svetra har man i mer än 20 år jobbat med vackra golv. Genom att arbeta med material som enbart kommer från Europa månar man om att ha produktionen inom räckhåll. Sven-Olov Svantesson, grundare av företaget, berättar om hur hållbarheten i golven har gjort Fiskbensparketten till något många, unga som gamla, längtar efter i sina hem.

På Svetra har man länge arbetat med trä och över tiden har det blivit mer och mer specialiserat mot stavparkett och nu lägger man vacker parkett över hela Sverige.

– Vi började med att köpa in ekämne till golvindustrin. Sedan har det nu i efterhand blivit färdiga produkter och vi lägger även golven själva.

Efterfrågan på fiskbensparkett har ökat över de senaste åren och Sven-Olov förklarar att det är den långa hållbarheten som gör det så intressant. När golven läggs limmas de direkt på plats med hjälp av ett dämplim som gör golven sköna att gå på, men samtidigt gör att träet kan röra sig och bidrar till att det inte uppstår några springor i golvet över tid. Det man har fokuserat på är en stavparkett i rent trä som håller över många år och kan slipas och slipas om när man så önskar.

Ett vanligt önskemål är att man redan har fiskbensparkett i ett rum sedan tidigare och vill komplettera golvet i ytterligare rum men få det i samma manér. Det ordnas lätt genom att behandla och slipa om de gamla golven, för att få dem så lika de nya golven som möjligt. Nu går det även att pigmentera golven i vilken färg som önskas för att matcha rummen färgmässigt, antingen om man vill ha ljusare eller mörkare golv. Stavparketten läggs vanligtvis i fiskbensmönster, men variationsmöjligheterna är oändliga. Att stavparketten som Svetra arbetar med består helt och hållet av trä, gör dem också allergifria. Att det är rent trä skapar inte bara ett vackert golv, utan bidrar även till en god inomhusmiljö som minskar risken för allergier då inga andra kemikalier är tillsatta i produkten.

Sven-Olov har även sett en förändring över generationer och att intresset för golv som håller länge har ökat.
– När jag började med golven var det äldre människor i sina patriciervillor som lade fiskbensparkett, men idag är det populärt även hos unga. Det som man uppskattar med de här golven är hållbarheten – har man väl lagt ett vackert golv så ligger det i hundra år, och mer därtill, avslutar Sven-Olof Svantesson.

Läs mer på: