Denna artikel innehåller reklam

Pumparna som kan omvandla energin i luft, vatten, berg och jord till värme för hem är inte ett nytt koncept. Många har installerat värmepumpar för att spara pengar på uppvärmning. Även större kommersiella anläggningar har valt att investera i den nya tekniken. Motivationen ligger i besparingar, men de smarta värmepumparna kan ge så mycket mer än en lägre elräkning.

Tekniken har förfinats och nu finns det värmepumpar som är perfekt anpassade till sitt syfte. Det ställer förstås lite högre krav både på återförsäljare och konsumenter. Det är när du investerar i rätt pump för ditt hem som du får de största fördelarna på kortast tid.

Antalet värmepumpar som sålts har kraftigt ökat senaste åren för deras effektivitet. Se värmepumpsförsäljning här.

Framtidens värmepumpar för flerfamiljshus

Hittills så har fokusen legat på enfamiljshus. Villor värms upp med bergvärme, luftvärme och sjövärme. Luftvärmepumpen är särskilt populär då den inte innebär någon borrning i berget eller grävarbete i jord. Den här typen av värmepump kan omvandla kyla i luft till värme inomhus. Det är en fantastisk process som framöver inte bara är aktuell för villor.

Fastigheter med flera bostäder kan dra stor nytta att värmepumpar. Då det redan finns väl fungerande element med vatten så går det att koppla den nya tekniken till dessa. Även om den nya värmeanläggningen kostar en slant så kan den ses som en viktig investering. För bostadskomplex där man inte längre har höga kostnader för lån så kan det vara klokt att se över den här typen av uppgradering.

Kostnaden för värmepumpssystem kan faktiskt bli mindre för flerfamiljshus då man kan dela på den. Det är ju inte nödvändigtvis så att man måste ha en pump för varje bostad. Det är också en anledning till att fler bostadshus intresserar sig för att byta till den här typen av uppvärmning.

Solens strålar värmer också

Dagens värmepumpssystem tar som sagt värmen från luft, jord, berg och vatten. Men det kommer en ny generation av pumpar som hämtar energin från solen. Även så långt norrut som i Sverige så finns det anledning till att fånga upp solens strålar och använda dessa på ett effektivare sätt.

Moderna och bra värmepumpar har förmågan att dra nytta av solens kraft på ett strålande sätt. De kan användas för att värma husets luft såväl som vatten. Dessutom så kommer det hybrider som är utvecklade för att se till att man får möjlighet till flera energikällor. Om det är molnigt så kan samma värmepump användas för fortsatt uppvärmning med hjälp av jordvärme eller luftvärme.

Både varmt och kallt

Framtidens värmepumpar är otroligt smarta. De bygger vidare på konceptet med värmepump som blir kyl-pump, det vill säga luftkonditionering, när det är varmt. Tekniken finns redan och med tanke på senare somrar i Sverige så är det inte så konstigt att intresset ökar. Den som insett att fläkten inte räcker då temperaturen närmar sig 30 grader utomhus vill ha ett ordentligt kylsystem även för några veckors tid.

Att vi behöver värma våra hem är självklart. Under höst, vinter och vår så räcker det inte med god isolering för att få behaglig inomhustemperatur. När värmesystemet väljs så ses det som en fördel att samma system kan kyla. Då slipper man ju köpa till en luftkonditionering som tar ytterligare plats på väggen och som kanske bara räcker till för ett rum.

Ren och hälsosam luft

Något som verkligen imponerar med de nya värmepumparna är att de ger ren luft. Detta utan att torka ut den. Med smarta system som suger ut husets luft och byter ut den med ren, utan att torka ut eller kyla ner, så blir det mycket behagligt att vistas inomhus.

Det finns teorier omkring allergi och sämre inomhusluft med mögelsporer och annat som kan bidra till irritation och sjukdom. Luftvärmepumpar är fenomenala på så vis att de inte bara minskar på ämnen som kan irritera i inomhusluften. De ger också luft som lägger grunden för större hälsa.

Den som är pollenallergiker kan under våren hålla fönster stängda och njuta av att värmepumpen ser till att huset fortsatt har ren och frisk luft. Pollen tar sig inte in och hemmet blir en viktig fristad under månader då olika växtarter blommar som mest.

Vikten av rätt typ av värmepump

Men det är som nämnt så att de smarta värmepumparna som framtiden bjuder på kräver lite mer kunskap. När det finns så många olika att välja från så gäller det att förstå vad som kommer att ge bäst resultat. Det är inte alltid så enkelt att man kan säga att ett visst område lämpar sig väl för bergvärme medan ett annat kommer att tjäna mer på att få energin från luften.

Vad som blir bäst kan skilja sig mellan två fastigheter som ligger vägg i vägg! Om fel typ av värmepumpar väljs så får man inte maximal effekt och elräkningen blir inte så låg som den skulle kunna bli.

Med de nya pumparna så går det att i förväg få fram beräkningar på besparingar som är baserade på de faktiska förhållandena och på temperaturen. Det gör det lättare att hitta rätt för den som förstår hur man ska tänka. Valet kan alltså komma att ta lite mer tid men ger förhoppningsvis en lösning som ger alla fördelar som värmepumpar kan ge.

Som en del av det smarta hemmet

Låt oss inte glömma bort att det händer så mycket med den teknologiska utvecklingen av våra hem. Olika system integreras för att ge oss kostnadseffektiva lösningar och bekväma liv. Här är framtidens värmepumpar en viktig del av de smarta lösningarna.

Den moderna pumpen kan läggas in i ett system som man kommer åt oavsett om man befinner sig i hemmet eller inte. Det betyder till exempel att det går att dra igång pumpen på väg hem så att både luft och golv är varma då man väl kliver in i huset eller lägenheten.

Med teknologi som gör det lätt att läsa av och analysera informationen från pumpen så kan man snabbt ta reda på saker som luftkvalitet och temperatur. Värmepumpen kan ställas in så att den per automatik anpassar sig till väder och behov. Det är något som leder till bättre inomhusmiljö och givetvis också besparingar.

Värmepumpar för folket

Något som tidigare har gjort att vissa har dragit sig för att byta ut oljepannan mot en värmepump är kostnaden för investeringen. Framtidens värmepumpar är inte bara enklare att hantera och finjusterade till rådande förhållanden. De blir också billigare då tillverkningsprocesser kostar mindre och blir snabbare. Det finns alltså god anledning att tro att den här typen av värmesystem kommer att synas i alltfler hem såväl som i publika sammanhang där flera delar på lokaler i en fastighet.