Denna artikel innehåller reklam

Sprunget ur naturens egna byggstenar sten och lera för 3000 år sedan håller kakel fortfarande ställningarna som ett oslagbart material: hållbart, funktionellt och estetiskt tilltalande. Trender lockar till innovationer; arkitekter, inredare och formgivare hittar ständigt nya sätt att använda naturmaterialet.

Nu vill vi ha stora plattor i format upp till 1,5 x 3 meter. Andra material inspirerar snarare än konkurrerar. När marmor och trä vunnit i popularitet har kakeltillverkarna mött upp med hållbara och lättskötta alternativ. Kaklets trä- och marmorimitationer är intill förväxling lika sina förlagor och kvaliteten hög. Men de stora plattorna innebär också utmaningar:

– De går inte att hantera med de verktyg som är standardutrustning idag, och skulle du ha sönder en platta blir det helt andra ekonomiska konsekvenser, berättar Daniel Källberg på Kakeldesign AB.

Utbildning krävs

Kakeldesign har funnits i branschen i 30 år. Bolaget är helhetsleverantör till stora byggprojekt och en viktig byggsten i utformandet av offentliga miljöer. Förutom att leverera produkter, vilket man gör på ett effektivt och miljövänligt sätt där allt sampaketeras i så få leveranser som möjligt, utbildar man också sina kunder. Bland annat just i stora format. 

Nya användningsområden

Att kakel blivit ett innovationernas material är spännande och stimulerande menar Lars-Arne Larsson, en av Kakeldesigns grundare:

– Det började i badrummet, sedan flyttade kaklet till köket, hallen och upp på väggarna. Inredare och designer har fått nya möjligheter. De senaste åren har till exempel en ny, tjockare typ av granitkeramik utvecklats som man kan lägga på sin terrass. Den tjocka plattan har en tunnare motsvarighet för inomhusbruk, använder du dem tillsammans får du ett enhetligt golv inne och ute. I Italien, som är föregångaren i branschen, bygger man möbler med kakel, det pågar en intensiv utveckling på området. 

Kakeldesign AB är börsnoterat, ägarkretsen stark, och man ser fram emot att utvecklas på ett stabilt sätt. Idag finns Kakeldesign AB med butik och lager i Sollentuna, Årsta, Gävle, Uppsala och Östervåla.

Läs mer & inspireras på kakeldesign.se.