Denna artikel innehåller reklam

På Domkyrkoberget mitt i Strängnäs tornar Domkyrkan upp sig. Strängnäs har länge varit en central plats för religion med historia som sträcker sig långt före 1120-talet då staden blev stiftsstad med en biskop. Än idag är domkyrkan en levande plats med evenemang och en spännande historia att berätta. 

Strängnäs bär på en spännande historia som redan i förkristen tid var en central plats för offer och tillbedjan. Sverige blev med tiden kristet och 1120 blev Strängnäs stiftsstad, vilket gör att man i år firar 900-års jubileum. Domkyrkan som står mitt på berget idag kom till lite senare och invigdes år 1291 och har stått och blickat ut över staden och Mälaren i 729 år. Här blåser historien vidare mellan takvalven med sina målningar, här blev Gustav Vasa vald till kung och ett flertal personer ur Vasaätten ligger begravda här i kyrkan. En väldigt central plats, inte bara geografiskt för staden. 

– Strängnäs stad är väldigt trogna sin domkyrka. Domkyrkan är en del av stadens liv och kyrkans liv blir också en del av stadens liv, berättar Sara Innerfors som är domkyrkovaktmästare i Strängnäs. Det är en ära att få ta hand om en så fin kyrka och en sån fantastisk del av vårt svenska kulturarv. Det jag gör nu gör jag för att hon ska få stå här i 700 år till!

Domkyrkan är en plats som man kan få ta del av på många sätt. Givetvis genom högmässan och att fira gudstjänst tillsammans, men man kan också få ta del av kyrkans historia genom olika visningar. Under sommaren håller man även extra öppet på dagarna för att bjuda in den intresserade till att ta del av kyrkan och dess historia och evenemang. 

Det finns lite olika upplägg för den som är nyfiken på att besöka kyrkan. Ett är att man får låna en e-guide på plats med iPad och hörlurar som man sedan får ta med sig runt i kyrkan. Genom guiden kan man sedan scanna olika platser och få guidning direkt i hörlurarna och man får även text, bild och olika ljud uppspelade för sig på skärmen. Ett upplägg för barnfamiljen är att det finns möjlighet att gå en skattjakt där barnen får utforska kyrkan och leta reda på olika saker och svara på frågor för att få fram lösenordet som leder dem till skatten. Men många som kommer till kyrkan vill ta del av den bara genom att sitta i stillhet. 

– Vi får så många intryck av telefoner och media idag, så många kommer in till oss och bara sitter ner. Domkyrkan blir lite som den där lugna oasen och det är väldigt uppskattat. Det finns någonting för alla här.  Vi har även fantastiska konserter och andra evenemang där människor får mötas. Det är verkligen en levande katedral!

Läs mer på svenskakyrkan.se/strangnas/domkyrkan