Denna artikel innehåller reklam

Klassisk konst möter frän neon, vardagsrummet har en enda funktion: fredagsmys. Hemma hos Daniela Upmark och Kristian Frieberg i Norra Djurgårdsstaden har en personlig, kontrastrik stil blivit ett harmoniskt hem. 

Daniela Upmark och Kristian Frieberg tyckte att innerstadslägenheterna de tittade på liknade varandra alldeles för mycket. De ville ha något som stack ut, något eget. En husdröm hade också börjat gro, men att ta steget fullt ut och flytta från stan till egen villa var de inte riktigt redo för. När en promenad ledde dem förbi det planerade nybygget Zenhusen i Norra Djurgårdsstaden fastnade de båda. Här fanns både känslan av ett hus och att komma ut i naturen – men bara ett par busshållplatser från stan. 

– Jag älskar kontrasterna. Att gå från jobbet med pulsen som finns där, till naturen här hemma. Här kan man sitta på terrassen på kvällarna och höra kossorna – för mig som älskar djur, natur, det genuina är det fantastiskt.

Daniela Upmark är entreprenör med två företag; smyckesmärket Blue Billie och inredningsmärket Bxxlght. Och det där med kontraster, det är något som inspirerar Daniela i allt hon gör. Hemmet är inrett i en oförutsägbar blandning med utsökta stilkrockar. Inredningen har vuxit fram i samspel mellan Daniela och Kristian.

– Vi värderar båda hemmet och inredning högt, det är kul att ha ett delat intresse. Det är viktigt att det ska vara ett hem leva och må bra. Däremot fungerar vi helt olika. Jag älskar spontanitet, han vill tänka igenom och kan buda på en soffa, förlora och vänta på nästa. Jag tar hellre en snabb väg. Det är så jag funkar bäst. Jag vet när jag har inspiration och skulle kunna köpa ett hem på en vecka. Så fort man ska vänta på den perfekta konsten ovanför soffan tröttnar jag. Jag tror på power of now, även när jag jobbar, man måste ta vara på idéerna när de kommer! 

Daniela är kreativ och arbetar med inredning och estetiska uttryck hela dagarna. Det egna hemmet är liksom hennes arbete en avspegling av henne själv, men den som tror det bara handlar om yta har fel. Funktion först, är Danielas eget bästa tips för att skapa ett personligt och harmoniskt hem att trivas i.

– Gå på funktion först när du ska inreda, det är det som kommer att få dig att älska ditt hem. Vad ser jag framför mig i det här rummet? Är det mysiga familjemiddagar eller stökiga kvällar med vänner? Vårt vardagsrum är till exempel inrett som en plats där vi kollar fredagsfilm. Man ska komma hem, hämta täcket, poppa popcorn och slänga sig i soffan. 

Den egna inredningsstilen beskriver Daniela efter att ha fått tänka efter en stund som ”lite excentrisk”.

– Vi älskar färg. Och mixen av oväntade kombinationer. I Kristians släkt finns mycket konstnärer, jag älskar det mer klassiska som jag kan mixa med till exempel en rosa neonpussmun. 

Och så ett råd till alla som vill hitta sin egen, personliga stil:

– Ibland är människor för oroliga. Funkar den med den, hur ska det egentligen vara… som om det fanns en massa regler! Våga tro på dig själv och din egen känsla i stället, fråga inte experter, gör ett moodboard om du behöver hjälp med att se helheten.

HEMMA HOS

Vem: Daniela Upmark och Kristian Frieberg med dottern Charlie, 2 månader.
Hur: Stadsradhus i två planByggt 2017. 132 kvm, 4 rum och kök.
Var: Norra Djurgårdsstaden