Denna artikel innehåller reklam

Vinbolaget Xwine erbjuder ekologiska viner och naturviner från små, genuina vingårdar i Frankrike, Italien och Österrike. Genom sin prenumerationstjänst och sin webbshop kan man få ta del av traditionellt hantverk, och för den som önskar kan man även besöka sin favoritgård. 

– I grund och botten så tycker vi om att hjälpa människor, både med hemleverans av kvalitativt vin men också att hjälpa speciellt utvalda små vingårdar in på den svenska marknaden, berättar Patrik Karlsson, vd för Xwine. Alla våra viner kommer från väldigt små gårdar, de största gårdarna vi arbetar har inte mer än 12-15 hektar. Allt är handarbete, oftast har gårdarna inte ens en traktor utan allt plockas för hand och i tillverkningen finns heller inga tillsatser av socker eller konserveringsviner. Alla viner produceras med oerhörd omsorg. 

För den som vill smaka och stötta mindre vingårdar så kan man beställa via xwines webbshop där man då kan lägga beställning på en särskild sorts vin eller en bland låda, det är sorter som inte finns i Systembolagets sortiment. Man lägger sig beställning där och sen levereras den hela vägen hem till konsumenten. Man köper då lådor om sex eller tolv flaskor, beroende på vad man önskar. Annars finns prenumerationstjänsten där man var tredje månad får en leverans med olika sorters viner som väljs ut efter säsong. Det är perfekt för den nyfikne om man vill testa olika sorters viner.

– Tack vare Rosengrendomen från 2007 så kan vi hjälpa privatpersoner att på ett korrekt sätt leverera vinerna direkt hem till dörren, då Xwine betalar svensk alkoholskatt och moms samt distribuerar varorna på ett hållbart sätt med personal som är utbildade för att säkerställa svenska lagar i alkohollagen.

– Vi värnar verkligen om våra vinproducenter och de som beställer vin från oss. Därför ser vi gärna att de gårdar vi arbetar med har möjlighet att ta emot gäster. Då kan man som privatperson åka till exempelvis en av våra gårdar i Provence, utforska vintillverkningen och gå på vinprovning och sedan övernatta på plats på gården. Det är en unik möjlighet att komma nära det traditionella hantverket, säger Patrik Karlsson, vd i bolaget som han äger med sin kompanjon.

Läs mer på xwine.se