Denna artikel innehåller reklam

När Charlotte och Jimmy Sköldberg skulle flytta ihop var husdrömmen tydlig för dem båda. Jimmy, som kommer från Stockholm, längtade efter ett liv nära vattnet och det blev på Charlottes hemmaplan i Växjö som drömmen till slut blev verklighet. 

Läget är det enda du inte kan ändra på, brukar mäklarna säga. Läget i Charlottes och Jimmys fall var en tomt vid Helgasjön strax norr om Växjö som kom i deras väg mer eller mindre av en slump.

− Vi åkte dit, blev helt betagna av platsen och bestämde oss för att hitta ett hus som kunde matcha läget, berättar Charlotte. 

Det perfekta huset

Ett funkishus stod högt på önskelistan, men kanske var det inte vad tomten krävde? När de började titta runt fastnade de istället för en modern version av den traditionella skånelängan: Trivselhus modell Villa Österlen. Huset är byggt i vinkel med en stor altan och ett högt ryggåstak i kök och vardagsrum som skapar rymd och ljus. Planlösningen, som delar upp huset i en social och en privat del, är något av det bästa med husmodellen tycker paret, som delar huset med Vilmer, 15 år, och Samuel, 16 år.

− Grabbarna bor väl hemma några år till och då är det viktigt att det finns ordentligt utrymme för dem och deras kompisar. Samtidigt gör planlösningen och inredningen att huset inte känns för stort för två. Vi är inte superunga längre och här tänker vi bor kvar, skrattar Charlotte.

− Husmodellen passar oss perfekt, det känns faktiskt som att huset är ritat speciellt för oss, inflikar Jimmy.

Öppna ljusa rum

Hemmets hjärta, och en av favoritplatserna, är det stora kombinerade vardagsrummet och köket. Den öppna spisen delar av funktionerna och eldens skådespel kan avnjutas från både matplats och soffhörna. Mot Helgasjön öppnar sig ett stort glasparti som med sin utsikt gör det omgivande landskapet till en del av rummet.

− Vi älskar det här rummet, det är lite som ett stort uterum samtidigt som det känns ombonat och tryggt, berättar Charlotte.

Det bästa av två världar

Närheten till vatten och natur betyder mycket för livskvaliteten och är en av de stora fördelarna med livet i det nya huset, det skriver både Charlotte och Jimmy under på. De har sjöutsikt även från sitt sovrum och det naturnära läget i kombination med närheten till staden har blivit en optimal lösning för paret. 

Rätt läge på tomten

Husets läge nere vid sjön var inte Charlottes och Jimmys förstahandsval; de ville i stället placera huset nära gatan med mer utrymme för trädgård på baksidan. Men här stötte de på patrull, reglerna tillät inte den önskade placeringen av huskroppen och man fick tänka om. Tillsammans med Trivselhus kom paret fram till den nya placeringen, och idag är det ingen som sörjer den gamla planen.

− Nej, jag tänker ibland att det var någon slags tanke med att vi fick avslag på den första ansökan, för det har blivit ännu bättre på det viset. Och så är det faktiskt med hela huset – vi hade höga krav men det har blivit ännu bättre än vad vi hoppades på!

Ett hållbart livsverk

Idag är huset ett med Charlotte och Jimmy, som lagt stor omsorg på färg- och materialval och på att göra hemmet personligt. 

− Det här är verkligen vårt gemensamma livsverk, vi har både bott i hus tidigare och nu ville vi få det precis som vi vill ha det med långsiktigt hållbara lösningar. Vi har fördelarna med ett nytt hus, samtidigt som det redan har samma sköna känsla som ett äldre hus, säger Jimmy.

www.trivselhus.se