Denna artikel innehåller reklam

I sociala medier och inredningsmagasin har vi sedan en tid tillbaka sett vackra, naturnära hem med stora öppna betongytor i enkla, jordiga toner. Att komma tillbaka till naturen med natursten där betong inräknas är inte bara en trend längre, utan ett nytt sätt att leva. Men frågan är hur man får till den där perfekta betonglösningen och hur kan man använda den i hemmets olika rum. För att reda ut begreppen har vi ställt några frågor till Gustav Lavén på Cmentdesign AB i Helsingborg som är expert på området. 

Vad är egentligen microcement? 

Microcement är en spansk innovation som använts sedan cirka 30 år tillbaka inom både privat och offentlig miljö. Företrädesvis används microcement på golv och väggar men även på bänkskivor och trappor. Det gäller både för interiör och exteriör miljö då det finns olika produkter för olika behov. Microcement betyder kort sagt, extremt finkrossad sten och består av flera olika sorters naturstenar såsom kvarts, kalksten, marmor, granit och skiffer. Man lägger cementblandningen för hand upp till fyra separat skikt inklusive armering. Microcement och appliceringstekniken kom till norra Europa för ungefär 10 år sedan och till Skandinavien och Sverige några år senare. 

Varför ska man välja microcement? 

Olika människor har ju olika behov och önskningar men vi som är i branschen ser två huvudskäl till att välja microcement. Det ena är kundens önskan om fogfria ytor och sen är det kundernas förkärlek till betong. Microcementerad betong passar i stort sett överallt som exempelvis i badrum, i vardagsrum, som köksgolv m m och även på utomhusterrasser samt poolområden. Vi har till och med har haft uppdrag där vi lagt samtliga golvytor i både villor och bostadsrätter. Med individuella färgval och den mekaniska och ostrukturerade appliceringen får varje kund icke homogena och vackra betongytor som är mycket slitagetåliga. Varje utfört uppdrag blir i sig helt unikt genom dess olika marmoreringar och schatteringar vilket också är ett mycket stort plus. Ingen vill ju se en direkt kopia hos grannen eller hos någon annan, eller hur? 

Vilka olika fördelar finns det med microcementerade betongytor? 

– En stor grej är att man vid en renovering slipper riva ut gammal kakel, klinkers, plastgolv m m. Med microcement överbrygger man helt enkelt det gamla underlaget i flera tunna skikt (se bilden) och förvandlar det till stilren betong istället. Det sparar mycket tid och ofta smutsig hantering vid en renovering. Ett microcementerat betonggolv är dessutom både stötdämpande (ergonomiskt) och ljuddämpande oavsett tidigare golvunderlag. Tilläggas bör att betongytorna är lättstädade vilket ytterligare underlättar kundens val av fogfria betongytor. De som har installerat golvvärme får ytterligare en fördel då microcement i sig är värmeledande vilket ger en mer effektiv och snabbare värmespridning. 

Var ska man vända sig för ett bra resultat? 

– Ja du, idag finns det en uppsjö av anläggare som växt fram runt om i landet sen vi startade för ca sex år sedan. Det absolut viktigaste för kunderna är att begära in kundreferenser och gärna prover för det finns både bra och dålig kvalitet. Det gäller såväl anläggare som olika microcementprodukter förekommande på marknaden. Vi startade som sagt 2014 och blev nummer fyra av då befintliga anläggare så vi har grund för vad vi påstår. Under årens lopp har vi testat olika producenter och deras märken med vitt skilda resultat. Innan dess trodde vi att microcement oavsett producent var likvärdiga men fakta visade på något annat. Färgsättning och efterbehandlingen är också en mycket viktig del i vårt arbete. Vi är stolta över att vi kan mixa till exakt den färg kunden önskar ha så vi jobbar således utan en begränsad färgkarta. Vi har faktiskt gjort andra färger än grått. Men mest stolta är vi nog över att vi har tagit fram en alldeles egen efterbehandling. Det är en tvåstegslösning som skyddar betongytorna utan att vi 

lägger på en täckande lack-, eller epoxiprodukt som i vår värld bara känns plastigt. Vår betong är alltid difussionsöppen och kan således andas vilket en lackad yta inte gör. Speciellt i badrum är detta mycket viktigt för att fukten inte ska stängas in. Så med vår efterbehandling så ser det inte bara ut som betong utan det känns också som betong vid beröring. 

Vad gör ni på Cmentdesign AB? 

Vi började resan som ett rent anläggningsföretag efter vår utbildning i Valencia. Nu sex år senare är vi förutom anläggare också exklusiv grossist och återförsäljare av det spanska märket Resistone. Deras produkter håller en extremt hög kvalitet och deras breda produktutbud var det som gjorde vårt slutgiltiga val enkelt. Utöver anläggning och produktförsäljning så tillhandahåller vi även en kvalitetsutbildning för andra branschföretag typ, plattsättare, bygg-, och målerifirmor med flera. Dessa nu certifierade anläggare och deras företag finner våra blivande kunder på Cmentdesigns hemsida under länken, ”Microcement nära dig”. Dessa certifierade företag kan man tryggt vända dig till för ett arbete oavsett vad man vill ha gjort. I övrigt så anlitas vi alla på såväl mindre som stora uppdrag och har utfört olika anläggningsarbeten över stora delar av Sverige och även en del uppdrag i Danmark. 

Vi avslutar vår intervju med Gustav men han vill gärna tillägga en viktig sak: 

– Inget jobb är för litet eller för stort för oss att räkna på. Oavsett om det är i privat eller i offentlig miljö. Kostnadsfria offerter utan förbehåll är en självklarhet och vi erbjuder naturligtvis ROT avdrag för den som kan nyttja det. 

En riktigt glad och solig sommar vill vi önska alla betongälskare! 

I samarbete med House Magazine så får du en rabattkod, HOUSE_678 som du anger i din offertförfrågan vilket ger dig 10% avdrag på en offert och eventuellt arbete fram till den 30 augusti 2020.

E-postadressen för offerter och förfrågningar är info@cmentdesign.se. Hemsidan finner du på cmentdesign.se