Denna artikel innehåller reklam

Sommaren 2020 har för många inneburit längre vistelser i sommarstugan, ute till havs med båten eller kanske rentutav sommarmånader hemma i trädgårdens hängmatta. Det är på alla sätt härliga aktiviteter att sysselsätta sig med, men för många innebär dessa vistelser en viss oro – för hur är läget hemma i huset när man befinner sig borta? Eller, vad händer i båtklubben när jag stannar hemma? Boappa har tänkt på det här – och genom sin smarta app ser man till att gynna grannsamverkan och på så vis också hålla inbrottstjuvar borta och förhindra skador och andra olyckor i hemmen som kan ske när man är bortrest. 

Boappa, appen som idag används av över 2 000 bostadsrättsföreningar och samfälligheter, har till syfte att underlätta kommunikationen mellan grannar, förenkla styrelsearbetet i föreningar och göra vardagen enklare, tryggare och roligare för alla boende. I början av sommaren öppnade man även upp tjänsten för båtklubbar och behovet har visat sig vara enormt.

– Båtklubbar har ofta ett konstant flöde av information, alltifrån viktiga datum för sjösättning och bokning av utrustning till inbjudningar för kräftskivor och medlemskvällar, men även uppdateringar om låsbyten, medlemsavgifter och förhållningsregler. Fram till idag verkar klubbarna inte haft något fungerande system för kommunicera ut detta utan det har varit en salig blandning av Facebookgrupper, anslagstavlor, maillistor och framförallt word of mouth ute på varven, berättar Mats He, grundare av Boappa. 

Samma sak gäller bland bostadsrättsföreningar och andra grannskap, men med Boappa blir det också lättare att nå sina grannar även om man bor i villa. Som Mats förklarar för oss är det ytterst få som har telefonnummer eller mailadresser till sina grannar vilket gör det komplicerat att ta kontakt med dem om något skulle hända. Att många dessutom väljer att slå av mailen under semestern ökar bara problematiken. Mobilen är däremot något som alla har med sig och genom att få en notis i appen kan grannar snabbt och enkelt informera varandra om en eventuell vattenläcka, en trasig port eller en bil som skumt cirkulerar i området.

Inbrottstjuvar är smarta och det som verkar vara det enda sättet som på riktigt fungerar är att gå tillbaka till den gamla hederliga metoden; grannsamverkan. Med nya digitala lösningar kan grannars gemensamma ansvarstagande hållas vid liv även när hushållen far iväg på semester eller för att uppdatera varandra om läget i båtklubben eller stugbyn.

– Det handlar om att ha en enkel kommunikationsväg med de som bor i närområdet. Facebook-grupper i all ära, men till i dessa grupper hittar även tjuvarna vilket gör det osäkert. Genom att ha en trygg och säker kommunikationskanal är det både enkelt att be om hjälp, hålla sig uppdaterad och att informera vidare. Goda grannar med koll brukar vara tjuvarnas värsta fiende, avslutar Mats med ett leende.

Läs mer på boappa.com 

Fakta om Boappa:

  • Appen finns för såväl Android och iOS men även som webbversion (ladda ned eller besök Boappa här)
  • Endast behöriga medlemmar få tillgång till klubbens sida
  • Inbjudar in till evenemang och viktiga sammankomster görs enkelt via en gemensam kalender
  • Information och meddelanden som publiceras i flödet kan anpassas så att det syns för samtliga eller för ett fåtal
  • Alla användare har möjlighet att skapa intressegrupper, chatta med varandra och ställa frågor till styrelsen
  • Dokument sorteras och samlas i en säker mappstruktur där tillgängligheten kan begränsas
  • I bokningssystemet kan klubbens alla faciliteter, fordon och verktyg registreras så att medlemmar enkelt kan boka ex. föreningslokal, trailer eller tid för sjösättning
  • Förhållningsregler, upplysningar och välkomstmaterial finns alltid lättillgängliga i appen
  • Appen innehåller ingen reklam