Denna artikel innehåller reklam

I Sverige är det bara tre procent av inbrotten som klaras upp. Idag är det lukrativt och nästan riskfritt för tjuvarna att bryta sig in i bostäder och statistiken är inte bättre i hem som är utrustade med dyra hemlarm. Det finns dock ett sätt att skydda sig på, med InfernoHome.

InfernoHome är det svenskpatenterade larmet som med olika ljudfrekvenser rör sig enligt ett patenterat mönster och skapar en miljö som gör att tjuvarna omedelbart måste ut. Larmet har rörelsedetektor – en eller flera – som andra larm. Skillnaden ligger i sirenen och ljudet. En vanlig siren alstrar en ljudlig högfrekvent ton. Efter en stund har hjärnan anpassat sig till tonen och begränsar obehaget för tjuven. InfernoHome har fyra toner som hela tiden vandrar upp och ned i frekvensskalan/tonskalan. Ljudstyrkan är dessutom enormt hög vilket gör att hjärnan inte hinner anpassa sig då den ständigt får ny information. 

– Tjuvarna är inte längre ute efter din TV eller dina tavlor. De är på jakt efter kontanter, smycken, pass, telefoner och nycklar, föremål som är lätta att ta med sig i en väska. De flesta inbrott är över på fem till åtta minuter och då det kan dröja upp till en halvtimme innan väktare är på plats är tjuven sedan länge borta när de anländer. Vårt krav på larmet är att tjuven överhuvudtaget inte ska in och stjäla något –  han ska bara ut. Vi gör detta genom en ljudslinga med fyra mycket närliggande toner, där tonbredden varieras och ger ett ljudspektrum som är mycket irriterande för det mänskliga örat. Hjärnan kan inte uppfatta om det är en falsk eller ren ton och när hjärnan inte kan uppfatta de här signalerna, så tar det bara sekunder innan du börjar må illa. Följden är att du måste ut, berättar Raymond Berggren.

Hälften av alla inbrott som utförs görs av tjuvar som är mycket tekniskt kunniga. Trådlösa larm desarmeras effektivt med störsändare och kameraövervakning blir betydelselös då bilder från övervakningskameror inte är utslagsgivande i rätten. Detta då bildkvalitén oftast inte är skarp nog. 

– Bland privatpersoner är vetskapen fortfarande dålig om att ljud skämmer bort, medan kvalificerade användare har en annan syn. Vi säljer till högkvalitativa förråd och kärnkraftverk då Infernos ljudbarriär som motar bort tjuven omedelbart gör en avgörande skillnad vid försök av inbrott. Tjuvar som till exempel vid upprepade försök har försökt ta sig in i sommarstugor som ligger mitt ute i ingenstans har fått ge upp, så effektivt är larmet, avslutar Raymond.