Interiör

Drömmen om att bygga hus

By juli 8, 2021No Comments

HEMMA HOS
– Katja och Niklas Rosendahl

Denna artikel innehåller reklam

Utsikt från ett skogsbryn 
Ibland blir de bara stående och blickar ut genom de stora fönstren mot himlen och skogen. Andra gånger är det full fart i köket med favoritintressena bakning och matlagning. Katja och Niklas Rosendahl har nästan svårt att förstå hur bra deras hus blivit.

När Niklas Rosendahl berättar om hur allt började skrattar han plötslig till. 
”Ärligt talat hade vi ingen susning om hur det går till att bygga hus, och ändå har det blivit så otroligt bra, precis som vi ville. Och det är tack vare all fantastisk hjälp vi fått under hela processen”, säger han. 
Kan vara skönt att höra, för de flesta känner nog igen sig i det Niklas säger. 

Från boende i lägenhet till ett mindre radhus, ville de pröva om livet i hus var något för dem. Och det var det. 
”Vi ville ha ett större boende och något som kändes mer som vårt. Först tittade vi på gamla hus, men det kändes som kompromisser. Och när vi började räkna var det ingen större prisskillnad mellan att bygga nytt och köpa gammalt”, säger Katja. 

De visste att de – och katten Mozart, förstås – ville bo på landet, men ändå nära stan, i deras fall Västerås. De fick en förhandsvisning på en ny avstyckning – en avskild skogs- och hörntomt på en liten bergsknalle – och bestämde sig snabbt. Det återstod en del turer med röjning och annat, men så småningom föll allt på plats. 
När det gällde husmodell fanns ett grundkrav: ett stort kök, eftersom både Katja och Niklas älskar att laga mat och baka. Niklas erkänner att han blir lite väl nördig ibland. En favorit som de gärna bjuder på är franska pannkakor gjorda på kulturspannmålet emmer.
”Vi väljer ingredienser noga och lägger gärna extra tid på att få till den perfekta segvispade grädden till pannkakorna”, säger Niklas. 

De ville också ha ett hus med känsla av ljus och rymd, något som nu blivit verklighet i familjens variant av husmodellen Villa Storsjö – husets mittparti är öppet i nock med en takhöjd på drygt fem meter! 
Och så skulle huset kännas som bara deras. 
”Jag vill att mitt hem har karaktär och personlighet, så tidlösa material, hög kvalitet och möjligheten att anpassa husmodellen var viktigt när vi valde hustillverkare”, säger Katja. 

Med facit i hand vet vi att det blev Trivselhus, men Katja och Niklas tittade på flera alternativ. Så helt självklart var kanske inte valet? 

”Nja, så här i efterhand var det ändå det. Kollar man på det som ingår och det man får för pengarna, den servicen och hjälpen vi fått, så är vi otroligt glada över att vi valde Trivselhus”, säger Niklas.

 Han och Katja syftar på allt från den hjälp de fick med att placera huset på tomten, lite okonventionellt snett för att utnyttja läget bäst. Men även flexibiliteten när det gällde att anpassa husmodellens fönster och invändiga takhöjd och, inte minst, tydligheten och dialogen under bygget. 

VÄRDEFULLA TIPS
Några tips vill familjen skicka med till andra som funderar på att bygga hus.

”För oss var det värdefullt att prata med andra som byggt hus. Så åk på visningar och prata gärna med dem som bor i huset”, säger Niklas. 

 Katja tycker också att det är viktigt att inte ha för bråttom. 

”Tänk långsiktigt och välj tidlösa material och kulörer, det är hållbart både estetiskt och miljömässigt. Och ta hänsyn till platsen där ni bygger, vi valde till exempel svart och brunt på utsidan för att det är fint mot skogen och naturen här.”

   Hon tillägger: 
”Vi ville bygga ett hus som inte ser ut som andra och bara känns som vårt. Och det har vi tillsammans med Trivselhus lyckats med.”

FRANSKAEMMERPANNKAKOR
Recept till 15-20 pannkakor

400 g Emmer (fullkorn och stenmalet)
8 g havssalt
125 g socker
0,5 – 1 st vaniljstång
2 g malen kardemumma
250 g ägg (ca 5 stycken)
400 g mjölk
150 g vatten
50 g öl
100 g smält smör
4 cl Rom (mörk)

1. Blanda Emmermjölet, salt, vanilj, kardemumma och socker i en bunke.
2. Häll i mjölken, äggen samt öl samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills du får en slät smet.
3. Häll i vattnet och rör om, tillsätt därefter det smälta smöret och vispa ordentligt.
4. Täck bunken med en bakduk eller ett lock och låt smeten vila i kylen under natten.
5. Efter vilan har smeten förmodligen tjocknat en hel del. Den ska vara ganska lös så tillsätt lite extra vatten om den är för tjock.

Dag 2
Tillsätt rom och blanda väl. Lägg en liten klick smör eller neutral olja i stekpannan. Stek pannkakorna ordentligt på båda sidorna.

https://www.trivselhus.se