Denna artikel innehåller reklam
Norska Bömlo söder om Bergen bjuder på underskön natur. Men det är laxen som satt Bömlo på världskartan. Härifrån kommer nämligen SALMA-laxen, en lax som vinner mark i Europa för sin höga kvalitet.
Den som en gång ätit SALMA får svårt att någonsin äta någon annan lax. Så mycket skiljer den sig åt från andra, och det är långt ifrån någon slump. I Bömlo har man odlat lax i generationer, och man gör det med stor omsorg om fisken så länge den lever, och om kvaliteten på den produkt man levererar till sina trogna kunder. SALMA är en lax så färsk det bara går att få: från att fisken tas upp ur vattnet till att den är filéad, skinn- och benfri och vakuumförpackad tar det max fyra timmar.
– Unikt för oss är en 100 procent ren produkt fri från antibiotika, hormoner och tillsatser, och vi använder ingen palmolja i fodret, berättar Anna Olsson på SALMA.
SALMA-laxens kött är fast med fint tuggmotstånd. Hemligheterna bakom den höga kvaliteten är flera. Fisken odlas varsamt och utan stress i det klara, rena vattnet kring Bömlo där de får leva så naturligt som möjligt med gott om plats.
Från att rommen kläcks till att laxen ligger färdigförpackad för leverans tar det två och ett halvt år. Noggranna kvalitets- och hygienkontroller görs genom hela produktionskedjan. Traditionen av innovation och utveckling är stark i företaget och det är också något som gjort att man antagit utmaningen att få fler att äta fisk.
– Fisk är en bra och nyttig produkt och vi hjälper gärna konsumenten att hitta nya, enkla sätt att äta mer fisk och att välja en ren och fin produkt. För många är lax bara en laxsida i ugnen man serverar med potatis. Vi har lanserat SALMA-tacon och SALMA-burgaren, vi vill inspirera hela fmiljen och visa att det inte behöver vara svårt och komplext att laga fisk.
Snabbt och fräscht med godaste laxen
Halstrad SALMA med supersnabba dippsåser
4 personer
Riset
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
½ tsk salt
3 dl basmatiris
Salmalaxen
Ca 600 g Salmalax
1 msk strösocker
2-3 krm salt
Rapsolja att steka i
Dippsås 1
1 dl jordnötssmör med bitar
1 dl kokande vatten
1 msk ljus soja
1 msk sriacha
1 msk riven ingefära
Dippsås 2
½ gurka
1 röd chili
1 schalottenlök
1 dl risvinäger
1 dl ljus soja
Riset
Koka upp alltsammans och sänk sedan värmen.
Låt koka på lägsta värme ca 15 min tills riset är mjukt och absorberat all vätska.
Salmalaxen
Skiva laxen i 2-3 cm tjocka skivor. Sockra och salta laxen. Hetta upp en stekpanna rejält.
Stek laxen 5-10 sekunder på varje sida och lägg sen på en tallrik tills servering.
Dippsås 1
Blanda ihop alla ingredienser. Servera.
Dippsås 2
Hacka gurkan smått. Skiva chilin och löken.
Lägg i en skål och häll på vinäger och soja.
Laxsashimi med hallon och granatäpple
4 personer
400 g SALMA-lax
2 msk sesamfrön
färsk koriander
1 vårlök i strimlor
1 chili
1 granatäpple
1 dl hallon
Ponzusås:
2 dl soja
2 dl teriyakisås
1 lime
Skiva laxen i tunna skivor och lägg på ett fat.
Rosta sesamfrön i en panna och låt svalna.
Blanda soja och teriyakisås i en skål och smaksätt med lite limesaft.
Häll lite av ponzusåsen över laxskivorna, max 10 min före servering. Servera resten av ponzusåsen i en skål vid sidan av.
Avsluta med att strö över sesamfrön, strimlad vårlök, granatäpplekärnor, hackad chili, hallon och koriander. Servera!
Cashew- och limebakad lax av Suzanne Ribbing
4 personer
1 SALMA
½ -1 dl cashewnötter (grovhackade)
1/3 dl sweet chilisås
1/2 lime, rivet skal
2 dl couscous
1/2 lime, saft + rivet skal
1/2 röd chilifrukt
2–3 msk olivolja
salt och peppar
1/2 mango (går även med fryst)
1 dl ruccola
1/2 dl hackad koriander
Sås:
1 dl turkisk yoghurt (10 %)
1 tsk honung
salt och peppar
Sätt ugnen på 200°.
Lägg cashewnötterna i en skål. Tillsätt sweet chilisås och rivet limeskal av en ½ lime. Blanda alltsammans tills det klibbar ihop.
Lägg laxfilén i en ugnssäker form och fördela cashewröran jämnt över hela. Sätt in i ugnen och baka ca 20 min. Koka under tiden couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna.
Riv skalet på ½ lime och pressa ur saften i en skål eller bunke. Hacka chilin fint och tillsätt den tillsammans med olivoljan. Blanda och smaka av med salt och peppar.
Dela mangon i små bitar och lägg i skålen. Tillsätt rucola och hackad koriander. Blanda till sist ner den avsvalnade couscousen.
Blanda ingredienserna till såsen och servera tillsammans med laxen och couscousen.
På www.salmalax.se finns fler recept!