Denna artikel innehåller reklam
Belid Lighting är det Varbergsbaserade företaget som satsar på god belysning för alla situationer, snygg och tidlös design och som alltid sätter sina kunder i första rummet. Med nya material och teknisk innovation ligger man i framkant när det gäller att tänka hållbart och långsiktigt.
Hantverk från Varberg
Belid är västkustföretaget som i mer än 50 års tid har jobbat med belysning på fabriken i Varberg. Här arbetar man med hela kedjan från designskisser, konstruktion och produktion. Allt görs i Sverige, något som idag är ovanligt. Belids försäljningsdirektör, Mats Jensert Salomonsson, berättar att det är just det här som får Belid som belysningsföretag att sticka ut på marknaden, samtidigt som det är en viktig del i företagets hållbarhetsarbete.
– Vi är unika i och med att vi gör allt själva. Hos oss har vi designers och konstruktörer som ritar lampan och de som producerar. Dessutom, genom vår hantverksmässiga produktion, att vi faktiskt tillverkar våra lampor på plats i Varberg ger oss en fantastisk servicenivå, flexibilitet. På sistone har vi jobbat med att ta fram nya unika produkter som är baserade på det vi är duktiga på i vår fabrik så som nya material och multifunktionalitet. Vi är så pass gamla i branschen att vi har verktyg från 51 år tillbaka i tiden. Just nu är 50-60-talstrenden stor och för att inte bara nydesigna och göra av med material och energi så kan vi titta på de gamla armaturerna som vi tillverkat över tid och uppdatera gammal design med ny teknik.
Hållbarhet genom god innovation
Det är framåtanda och innovation som genomstrålar hela företaget och Mats berättar om hur en grupp kollegor gått samman för att lägga extra fokus på hållbarhetsfrågorna och man har bland annat undersökt nya alternativa material. I fabriken har man även en egen sömnadsavdelning där man utvecklar nya material som fungerar bra som ljudabsorbenter och därför är ett bra alternativ för belysningslösningar i exempelvis skolor. Genom att ta fram systemlösningar med armaturer för bullriga skolmiljöer kan man skapa bättre arbetsmiljöer både för elever och lärare.
– I utvärderingen från gruppen var det några material som särskilt stack ut i frågan om framtidens material. Återvunna material är väldigt aktuella, så som plast från pet-flaskor till exempel men också hållbara material som hampa och kork. Hela processen med att använda kork är holistiskt hållbar. Det ger exempelvis inget spill och man visar omsorg om korkekarna när man tar fram materialet. Det är dessutom ett material som står emot både kyla och värme, är antibakteriellt, renar luften och fungerar bra som ljudabsorbent.
Ljus för välmående
När Belid presenterade sina korkprodukter under Stockholm Design Week & Stockholm Furniture & Light Fair i februari i år möttes man av stor entusiasm. Under mässan presenterades också ett par tekniska innovationer, bland annat ljusterapilampor som är tänka att simulera dagsljus vilket kan skapa välmående hos människor.
– Med modern LED-teknik kan vi skapa artificiellt ljus som motsvarar dagsljuseffekter. Det är det bästa för människan då våra hjärnor fortfarande är i det utvecklingsstadiet där vi är beroende av ljusförändringarna. Vi har innovationer för att använda den tekniken och skapa inomhusmiljöer som är anpassade för människor och för att göra miljöer som man mår bra av att vistas i.
Belid har tagit fram en ljusterapilampa tillsammans med Lyhne Design och professorer inom neurodesign. Ljusterapilampan kan dämpa ångest och på sikt även ge bättre sömn. Detta är något som man sett haft god effekt på exempelvis äldre och flera intressenter inom omsorgen har redan visat intresse för produkterna.
En ny profil
Ett mål för Belid har varit att under årets Stockholm Furniture & Light Fair lansera hela sitt serviceerbjudande och en ny profil där företaget genom innovationer som t.ex. ljudabsorberande belysningslösningar och hållbara material vill arbeta mer mot offentlig miljö och med arkitekter i större utsträckning.
– Vi måste skapa mer stimulerande arbetsmiljöer, det finns potential att få en bra och behaglig anpassad miljö. Resultatet för detta är att vi blir piggare, presterar bättre och mår bättre. Det kan vi enkelt påverka med ny teknik. Det är inga jätteinvesteringar man behöver göra och kostnadsmässigt är det ingen skillnad mellan att göra en smart belysningsanläggning mot att göra en vanlig armaturlösning.
Slut på slit och släng
Tanken om mer hållbarhet är givetvis högst aktuell även hos privatpersoner och när vi frågar Mats om hur man kan tänka.
– Hållbarheten ser jag som jätteviktig. Tekniken är såpass bra så vi ser att livslängden bara blir bättre och bättre. Man behöver inte ha slit och släng-mentaliteten, utan det är bättre att satsa på funktion och design som håller längre. I och med att vi på Belid inte behöver skicka produkter runt hela jorden, minskar vi också vårt klimatavtryck. Någonstans inombords fattar vi det här, men det krävs förändring. Om vi ska kunna bidra så behöver vi göra smarta val.
Läs mer på belid.se