Livsstil

Ett modernt kloster

By september 22, 2022No Comments

Denna artikeln innehåller reklam

Färjås Yogaretreats erbjuder möjligheten att dra sig undan, samtidigt som man tar ett steg framåt och hittar in i det som är viktigt i livet. Färjås ligger i Vallda 30 km söder om Göteborg, vackert beläget vid hav, skog och berg. 

– Den djupa förbindelsen till naturen är en avgörande del i våra retreats. Vi hämtar ved från skogen och odlar markerna. Traditionell yoga handlar om mer än övningar på yogamattan, och på Färjås Yogaretreats utforskar vi hur yogiska principer kan bidra till ett meningsskapande liv här och nu, berättar grundaren Konrad Swenninger.

Sedan starten 2012 har Färjås Yogaretreats tagit emot många hundra besökare. En del kommer regelbundet på yogaundervisning och helgretreats, medan andra bor där längre perioder för att få ro att läsa, skriva eller bara vara i egna tankar. En naturlig enkelhet präglar boendet i egen stuga eller rum, liksom det vegetariska mathantverket med hemodlade eller lokala råvaror.

Mer krävande retreats med djupgående teoretisk och praktisk undervisning varvas med veckor för eget fördjupande, utan schemalagd undervisning. Under vistelsen tar de flesta en digital detox.

– Gång på gång märker vi att den inre kontakten till stor del sker automatiskt, när man väl lägger ifrån sig mobilen och ger sig tid att lyssna inåt, förklarar Konrad.

Färjås Yogaretreats bygger på fyra hörnstenar: andlighet, kreativitet, samhällsengagemang och hälsa – precis som oräkneliga kloster genom alla tider. 2012 lämnade Konrad Swenninger människorättsarbetet i Bryssel, för att bygga upp Färjås Yogaretreats.

– Sann förändring måste komma inifrån. För det behöver vi förståelse och metoder, men också levande exempel på att livet faktiskt kan formas utifrån vår innersta och djupaste längtan, säger Konrad. 
– Sista helgen i varje månad har vi tyst retreat där man lär sig meditera i stillhet. För många är tystnaden både efterlängtad och utmanande. Man behöver inga förkunskaper, däremot behöver man ett levande hopp om att friden finns där inne, och en vilja att följa den.

Läs mer på yoga-retreats.se