Köpings Musteri är ett litet familjeföretag med stort engagemang för hållbarhet, gemenskap och innovation. Här driver man KRAV-certifierat lantbruk och för fem år sedan utökade de sin verksamhet för att stärka den biologiska mångfalden och komma närmare konsumenten i det man producerar. Lena Ryberg-Ericsson, ledamot i Svenska Dryckesakademien och som tillsammans med familjen driver musteriet, berättar.

– 2016 köpte vi Sveriges första KRAV-certifierade äppelodling som redan hade en kolossal mängd träd med äpplen, päron och plommon. Där har vi nu ett hundratal äppelsorter som vi gör spännande, ofiltrerade och sortrena drycker av. Vi jäser även på plats, vilket ger oss flera olika sorters alkoholhaltiga drycker, berättar Lena Ryberg-Ericsson.

Både cidern och musten har blivit uppskattad och återfinns på flera krogar och restauranger runt om i Sverige och finns även att hitta i Systembolagets beställningssortiment. Har man mycket äpplen i sin trädgård kan man få hjälp att omvandla dem till dryck i musteriet. Främst av allt är det mötet med människor som man tycker är extra roligt och man ger också cider- och mustprovningar.

Foto: Jonas Bilberg

– Vi vill gärna ha folk på besök! I och med våra olika provningar kan vi ge människor möjligheten att både smaka på hantverket och få se hur processen går till. Provningen håller vi i det gamla vagnslidret där man i egen regi har ciderpub och gårdsbutik. Här får man lära sig vad äpplena tillför i de olika dryckerna och prova sig fram mellan syra, beska och sötma. Till provningen serveras också en tilltuggstallrik med delikatesser som passar särskilt bra till dryckerna man provar, berättar Lena.

Att experimentera med olika smakkombinationer är något man på musteriet tycker är kul. Det senaste man testar sig fram kring är en dryck med smak av havtorn, samtidigt som man har utvecklat andra drycker med till exempel kryddor och örter från närområdet så väl som flera ekfatslagrade, alkoholfria muster med toner av rom- eller whiskeyfat. Att det är hållbarhet, gemenskap och innovation som är ledorden är det ingen fråga om. 

Foto: Jonas Bilberg

I samarbete med House Magazine erbjuder Köpings Musteri 15% rabatt på en must- och ciderprovning . Uppge HÖSTÄPPLE i anteckningarna vid bokning i webbformuläret (eller i mailet om du vill boka ett annat datum än de satta provningsdatumen) för att erhålla ditt erbjudande. 

Läs mer på kopingsmusteri.se 

Leave a Reply