Denna artikel innehåller reklam

I den här artikeln delar inspirationsföreläsaren och arbetsglädjeexperten Tomas Eriksson med sig att sina tre bästa tips för att öka arbetsglädjen.

1. Leverera de uppskattningar du tänker

Ett av de enklaste och snabbaste sätten att öka arbetsglädjen är att bjuda på uppskattning. Kanske tycker du att du själv inte får tillräckligt mycket med uppskattning. Men att bjuda på uppskattning är minst lika glädjebyggande som att få. Och jag menar inte att du ska hitta på eller säga något du inte menar. Genuin uppskattning är den bästa glädjeregeratorn. 

Det tänks betydligt fler uppskattningar om varandra på arbetsplatser runt om i Sverige och i hela världen. Betydligt fler uppskattande tankar tänks än vad som sägs. Vad skulle hända om du sa det du tänkte? Jo den som får uppskattningen blir troligen gladare. Och när du ser hur din uppskattning sprider ett leende i mottagarens ansikte blir du själv glad. Delad glädje dubbel glädje.

Ta nu en funderare: Vad är det du uppskattar hos din närmsta kollega? Något du kanske tänkt många gånger men inte sagt. Säg det! Och nästa gång du ser någon göra eller säga något som du gillar, berätta det direkt till den personen. Vad händer med arbetsglädjen – din och dina kollegors? 

2. Ta över kommandot från autopiloten 

Ser du allt som funkar och som du gillar? Troligen inte. Det finns så mycket som fungerar och som underlättar din arbetsdag. Saker och personer som du knappt lägger märke till. Som du tar det för givet. Men vad händer när det som brukar fungera slutar funka? Din mobil lägger av. Ingen har städat i fikarummet på veckor. Din närmaste kollega ser dig inte och hälsar inte på dig. Du kan plötsligt inte röra din högra arm. Det är när det som brukar funka slutar fungera som vi ser det och inser värdet av det vi inte såg.

Varför ser vi inte allt som funkar? Varför tar vi det för givet? Svaret hittar vi i hjärnan. Autopiloten i din hjärna prioriterar överlevnad framför glädje och välmående. I autopilotläge ser din hjärna till att du i första hand uppmärksammar problem och faror. Vill du bli bättre på att se allt som funkar kan du därför inte räkna med att din hjärna ska göra jobbet åt dig. Du behöver själv gripa in och styra din uppmärksamhet. Gör så här: Lägg märke till tre saker som fungerar. Tre saker till. Och så tre saker till. Känner du leendet i ansiktet?

3. Meningen som gör jobbet meningsfullt

Går du till jobbet bara för att få lön? Då kan din arbetsglädje öka rejält. Om lönen är din huvudsakliga motivation så blir ju arbetstiden en enda lång väntan på att senare, efter jobbet, få göra något som du verkligen vill. Det tredje tipset för att öka arbetsglädjen är stärka viljan och lusten att göra det jobb du gör.

Formulera ett Varför  som engagerar dig! Jag går till jobbet för att lära mig allt som finns att kunna om båtförsäkringar. Jag går till jobbet för att bli världsbäst på att ge service. Jag går till jobbet för att underlätta livet för mina brukare. Jag går till jobbet för att ___. Vilket varför  skulle göra att du längtar till jobbet och göra din arbetsdag meningsfull för dig? 

Prova dig fram. Smaka på olika varför-formuleringar. Vilken känns mest inspirerande? Testa den i två veckor genom att tänka på ditt varför när du går till jobbet och några gånger under varje arbetsdag – speciellt när du tappar lusten. Utvärdera efter två veckor. Vad har hänt med arbetsglädjen?

Tomas Eriksson driver sajten arbetsgladje.se  och inspirationsföreläser om arbetsglädje, chefsglädje och feedbackglädje på konferenser, kick-offer och kundevent.