Livsstil

Revolutionerande räddningslina som skapar trygghet för dig på sjön.

By april 29, 2021juni 18th, 2021No Comments

Denna artikel innehåller reklam

Det började med en skridskoåkande tonåring på 1930-talet som insåg att det härliga livet på isen också kan innebära en risk – något som utvecklades till Hansadubben och sedan den idag flerfaldigt livräddande Hansalinan. Lars-Håkan Lindqvist skapade en helt ny säkerhetsbransch med sina uppfinningar och idag, 50 år senare, spinner sonen Odd Lindqvist vidare på samma livsavgörande tema med den framstående räddningslinan MOB Rescue Line.

Livet på sjön är magiskt. Öppet vatten, naturnära upplevelser och frihet. Mitt i detta uppstår dock ibland de farliga situationerna där det faktisk handlar om liv och död, något som far och son Lindqvist är väl medvetna om och valt att engagera sig i. 

Ursprungligen utformade Lars-Håkan uppfinningar för skridskoåkare. Att få isdubbarna att inte ligga i fickan utan hänga runt halsen, och att sedan skapa den 23-meter långa Hansalinan har idag räddat och säkrat många liv. Hansalinan är ypperlig från is och funkar bra från kaj, hamn och båt.
– Pappa visade vägen inom livräddning. Hansalinan har till exempel länge varit förebilden för ett utrustningskrav inom internationell havskappsegling vilket är ett kvitto på dess geniala funktion. Sedan dess har hans produkter och företaget satt säkerhet på agendan världen runt, säger Odd Lindqvist, son till Lars-Håkan och numera ägare av företaget MOBLINE.SE.

Det var 2002 som Odd Lindqvist verkligen gav sig in i matchen. Efter att ha vunnit Gotland Runt ringde han sin far för att berätta två saker – dels om vinsten, men också om ett tragiskt dödsfall – där Hansalinan inte hade använts.
– Jag insåg då att jag måste vidareutveckla Hansalinan från något som funkar okej från båt, till något som är outstanding från båt, kaj och brygga – som alla kan och vill använda.

Tankar blev till aktion och idag sprider sig MOB RESCUE LINE, där MOB passande nog står för Man Over Board, runtom världen bland seglare, båtägare och aktörer inom yrkessjöfart. MOBLINE är en revolutionerande livräddningslina som har smarta, lättanvända och säkra funktioner ypperliga för båtlivet. Ett hjälpmedel nödvändigt vid man överbord. 

Så här förklarar Odd hur räddningsmanövern kan gå till: Först trycker man på MOB-knappen på båtens GPS varefter man vänder tillbaka mot personen i vattnet. Vid avståndet tre till tio meter mellan båt och nödställd kan linan kastas, med vilken den nödställde kan säkra sig genom att dra ut slingorna på påsen för att trä ärmarna genom slingan, i väntan på att bogseras in till båten. Eftersom personen i vattnet har händerna fria med MOB-linan kan denne om möjligt hjälpa till vid ombordtagning. De handtag i form av dubbla band som personen på båten har till förfogande går att fästa i hakar och kan även kopplas fast till vinschar på båten om det känns för tungt.

MOB RESCUE LINE skiljer sig på flertalet punkter från en livboj, bland annat genom och linan kastas med god precision till den nödställde. Sammanfattningsvis kan man säga att MOB-linan är ett verktyg som gör allt – ”all in one”. 
– Nå, säkra och hjälpa upp med samma hjälpmedel – det är där styrkan ligger, vilket gör vår räddningslina unik och otroligt lättanvänd, säker och pålitlig. 

Mob-linan är patenterad och används idag av allt från privatpersoner till yrkesverksamma båtförare. Merparten av deltagarna som kappseglar Gotland Runt, Sjöräddningen och delar av polis och Kustbevakningen har också MOB RESCUE LINE ombord. 

Säkerhet har under de senaste åren kommit att bli alltmer uppmärksammat. Från att slentrianköpa en flytväst på närmaste bensinmack, till en medvetenhet av vikten i att investera i bästa möjliga produkter men också delta i livräddningskurser – ett beteende som ökat markant. 
– Genom att ta säkerhet på allvar med investering i bra säkerhetsutrustning och deltagande i workshops som jag håller i på bland annat mässor, visar man att man är en seriös och kunnig, kompetent båtägare. 

MOBLINE leder idag utvecklingen globalt inom räddningshantering med lina. I startgroparna ligger förflyttningen av företagets tillverkning från Kina till Sverige för att säkra produktion och kvalitet ytterligare. Odd Lindqvist tänker fortsätta med produktutveckling och innovationer för att göra sjö- och båtlivet säkrare för alla inblandade.

– Jag vill att folk inte ska vara rädda på sjön, men medvetna, avslutar Odd.

http://mobline.se/