Foto: Line Klein.
Styling: Kråkvik & D’Orazio

Dessa betraktelser utgör grunden för idén bakom det nya globala färgkonceptet från Jotun. Det senaste året har Lisbeth Larsen, Global kulörchef på Jotun, lett ett omfattande samarbete med färg– och trendforskare på en internationell nivå. Resultatet är färgkonceptet IDENTITY, som i Sverige lanseras genom LADY. Färgkartan utforskar tidsenliga färger som återspeglar trender och tendenser inom modern, urban livsstil.

Färgkartan LADY IDENTITY presenterar en palett besående av 28 vackra färger, många av dem helt nya, som är testade och utvecklade av färgexperterna på Jotun.

Vägg: LADY Pure Color 12083 Devine / Vit vägg: LADY Pure Color 1024 Tidlös / List o fönster: LADY Supreme Finish matt 1024 Tidlös

Vägg: LADY Pure Color 12083 Devine / Vit vägg: LADY Pure Color 1024 Tidlös / List o fönster: LADY Supreme Finish matt 1024 Tidlös

– Vårt mål är att ge husägare, inredningsdesigners och arkitekter de bästa färgerna och verktygen så att de kan skapa inspirerande interiörer och hem som på ett passande sätt uttrycker värderingar, intressen och personlighet hos dem som bor där, säger Lisbeth Larsen. Tiden när man valde färger och inredning för ”show off” är förbi. Dagens färgpalett tar avstamp i det äkta och ärliga, integritet och sanning – 2019 förmedlar hemmet: ”Det här är jag”.

Den globala kulörchefen på Jotun, Lisbeth Larsen, har ihop med sitt team av färgrådgivare på Jotun, omsatt sin insikt om trender och tendenser till en vacker färgpalett med 28 nyanser som utgör färgkollektionen för 2019 – IDENTITY.

För att illustrera hur olika färgkombinationer kan förmedla olika identiteter, har Jotun identifierat tre distinkta teman med globala referenser. Varje tema uttrycker individuella tankesätt och livsstilar – tre historier om personligheter, berättat med färger.

LADY Pure Color 10290

LADY Pure Color 10290

CALM

Mjuka, neutrala nyanser och varma, subtila kontraster

Identiteten CALM värdesätter mening framför kvantitet. Fokus vilar på det vackra och det enkla, nordisk minimalism och en Zen–inspirerad atmosfär. De önskar ett hem präglat av ro och harmoni, och skapar zoner för komfort och vila. Inredningen vittnar om kvalitet, hantverk och personlighet. Ingenting är överflödigt, allt har sin plats och sin funktion.

CALM-paletten består av moderna neutraler, både gyllene beigetoner och varma gråtoner. Den innehåller också vackra nyanser av rosa och aprikos, och en helt ny accentfärg: 12074 Peachy.

LADY Supreme Finish halvblank 7629 Antique Green

LADY Supreme Finish halvblank 7629 Antique Green

REFINED

Gula och gröna nyanser och harmoniska accentfärger

Identiteten REFINED är vardagens kurator: selektiv, genomförd och upptagen av effekter i form av kontraster. Hemmet har ett helande uttryck, där vintageskatter, enstaka designföremål och konst vittnar om utsökt känsla för estetik. Hemmet blir ett personligt galleri – en dialog och samverkan mellan färger och inredning där helheten är större än summan av delarna.

REFINED–paletten innehåller en rad nya färger, både vackra gröna nyanser och tidsriktiga gyllengula toner. Här finner vi igen några av de grå neutralerna samt accentfärgerna 7163 Northern Mystic och nya 3377 Slate Lavender.

RAW

Varma jordfärger, neutrala nyanser och avstämda kontraster

Identiteten RAW är jordnära. Hemmet återspeglar hantverk, en känsla för natur och kreativt återbruk. Detta är en person som värdesätter det ärliga och rustika, framför det polerade. Det kan vara ett hem som tillhör en kock, en jägare, en bagare eller en snickare. De ser skönheten i det handgjorda och det ursprungliga. Detta kommer till uttryck i form av en rustik atmosfär präglad av naturliga material och texturer, och färger med referenser till jord, natur och sand.

RAW-paletten bjuder på utvalda grå neutraler, vackra nyanser av aprikos, tidsenliga gröna toner och jordnära, gulaktigt röda färger. Paletten innehåller också två helt nya accentfärger, 12074 Peachy och 20118 Amber Red.

Kulorkoder

SKAPA DIN PERSONLIGA FÄRGPALETT

Dessa tre identiteter är på inget sätt normativa.

– Vi önskar att de som använder färgkartan ska mixa och matcha, och färgsätta sina hem så som de själva önskar, säger Lisbeth Larsen. I slutändan kan rummen i ett hem återspegla olika sidor av en och samma identitet. Någon är en jägare i köket, en kurator i vardagsrummet men vill ha en Zen-atmosfär i sovrummet.

– Färgkartan ger frihet och flexibilitet att skapa en personlig färgpalett. En palett av vackra och tidsenliga färger som uttrycker vem du är och visar din sanna identitet. Så skapar du en vacker inredning med din personliga stil, säger Larsen.

Vägg: LADY Pure Color 20120 Organic red / List: LADY Supreme Finish matt 20120 Organic Red / Fönster: LADY Supreme Finish halvblank 12078 Comfort Grey

Vägg: LADY Pure Color 20120 Organic red / List: LADY Supreme Finish matt 20120 Organic Red / Fönster: LADY Supreme Finish halvblank 12078 Comfort Grey

Färgkartan är utvecklad i samarbete med fotograf Line Thit Klein, och Jotuns fasta och internationellt erkända stylist-duo: Kråkvik & D´Orazio.

Sammanfattningsvis är LADY IDENTITY mer än en färgkarta. Det är essensen av omfattande och djupgående trendundersökningar, där man det senaste året har forskat på hur vårt inre liv kan påverka och forma våra yttre miljöer. Färgkartan har blivit en praktisk guide och ett unikt verktyg när det gäller att skapa ett äkta hem. Ärligt och autentiskt – ditt eget.

UNIKA FÄRGER OCH PRODUKTER SKAPAR HELHET OCH HARMONI

Färgkartan ger konkreta tips på hur du med LADY färger och produkter kan skapa harmoniska färgkombinationer och en personlig stil. Oavsett om du önskar en ton-i-ton eller en kontrastrik palett, kommer färgkartan hjälpa dig fram till ett vackert resultat.

Jotun lägger stora resurser på utveckling av färgrecept för de olika LADY-produkterna. Det betyder att om du väljer att måla väggarna med supermatta LADY Pure Color i den nya färgen 20120 Organic Red, kan du måla listerna med LADY Supreme Finish matt i samma färg. Så skapas en enhetlig stil.

Utvalda färger finns också tillgängliga i LADY Minerals kalkfärg och LADY Perfection takfärg.

Testa färgkartan och skapa din egen färgpalett här!

Leave a Reply