Text Katrine Martensen-Larsen/House of Pictures Foto Kira Brandt/House of Pictures

Winnie Mølsgaard bor tillsammans med sin man Eigil Mølsgaard på Turebyholm slott som de sedan en tid tillbaka hyr av greve Christian Moltke.

– Turebyholm är en gård på 350 kvadratmeter som under 1750-talet med jämna mellanrum besöktes av kungen. Att kungen sovit över på platsen är en anledning till att vi i dag kan kalla det slott, förklarar Winnie Mølsgaard

Slottets arkitekt var Nicolai Eigtved, som också skapat Moltkes Palace i Köpenhamn, den finaste av de fyra byggnaderna vid nuvarande Amalienborg.

– Det är inte bara det att de båda byggnaderna är konstruerade av samma arkitekt, även flera hantverkare och bildkonstnärer har varit med i skapandet av de båda anläggningarna, berättar arkitekten Bente Lange, som ansvarade för slottets grundliga restaurering mellan åren 1999–2000.

– Mitt mål var att genomföra en osynlig restaurering. Det unika i byggnaden kunde inte förbättras, istället reparerade och säkrade vi byggnaden genom att införa åtgärder som passade vår tid, berättar Bente Lange.

För sitt arbete med restaureringen tilldelades Bente Lange Europa Nostras erkända hedersmedalj år 2001, ett pris skapat i syfte att främja Europas kulturarv. Och när Bente Lange dagen efter utmärkelsen hörde en bekant säga ”är det du som har fått en medalj för att inte göra någonting?” visste hon att hon hade lyckats med sitt mål.

 

När Winnie Mølsgaard ska beskriva hur det är att bo och leva på Turebyholm slott poängterar hon att det är lugnet, friheten och den intilliggande naturen som får henne att älska platsen.

– Men det är också något speciellt med att bo i ett hundraårigt hus. Jag känner tydligt historiens närvaro och eftersom att jag tidigare bodde i ett relativt modernt hus upplever jag den kontrasten som ett privilegium, säger Winnie Mølsgaard.

– När det gäller inredning var det väldigt viktigt för oss att låta rummen på slottet få tala, vi ville med andra ord inte fylla dem till bredden. Det finns så mycket dekoration och historia att ta tillvara – trädetaljer, profilerade väggrutor, fina dörrmålningarna, iögonfallande skåpskonst och unika väggmålningar. För att inte tala om vår vackra trädgårdshall, enligt mig går det inte att föreställa sig ett mer inbjudande och elegant rum, fortsätter Winnie Mølsgaard.

Att det skulle vara outhärdligt att fylla slottets rum med många och tunga möbler har Winnie Mølsgaard med största sannolikhet rätt i. Det som har fått flytta in hos paret är noga utvalt och perfekt avvägt.

– Vi har behärskat oss, få möbler har fått ta plats och några mycket moderna saker pryder våra rum. Vi har på så sätt låtit rummens proportioner tala för sig själva. Bara det faktum att det genom slottets höga fönster kommer in ljus från både norr och söder kan upplevas som tillräckligt med inredning tycker jag, säger Winnie Mølsgaard.

Leave a Reply