Utbudet av glas för hemmet har vuxit explosionsartat under de senaste 20 åren. Idag är glas ett flexibelt och lättanvänt material som möjliggör fantastiska, skräddarsydda lösningar i arkitektur och inredning.

Melinda Lemke är marknadschef på tyska Schüco, som levererar glas- och aluminiumlösningar för hemmet. 

– Det finns knappt några begränsningar för glas idag! Hemmet blir ljust, öppet och luftigt, det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Alla mått skräddarsys och du är så gott som obegränsad i ditt färgval och kan välja olika kulör på in- och utsida. Man kan bygga passivhuscertifierade glasfasader och glastak, isolerade uterum för vinterbruk (vinterträdgård), stora dörrpartier som är lätta att skjuta eller vika undan när man vill öppna mot naturen utanför, dörrar och glasräcken. Glas och aluminium är fantastiska inredningsmaterial, underhållsfria och hållbara med lång livslängd och de passar till allt. 

Smarta funktioner

Schücos system står, förutom för estetiskt tilltalande inredningslösningar, också för flera smarta funktioner. De skyddar mot väder och inbrott, säkerställer god luftkvalitet och ett behagligt inomhusklimat. Integrerade insektsnät och karmkontakter kopplade till larm, dolda fönstermotorer som sätter stopp för klämskador, integrerade entrékameror, dörrkontrollsystem av olika slag, passagekontroller i form av fingeravtrycksläsare är ytterligare några av de senaste årens innovationer. 

Må bra i ljuset

Fönster och skjutdörrar är två sätt att öppna huset. Men möjligheterna är flera:

– Ibland räcker det inte med fönster. Många av våra kunder drömmer om riktigt stora ljusinsläpp och då rekommenderar vi att välja någon av våra fasad- eller glastakskonstruktioner. De finns i en mängd utföranden och isoleringsgrader, från enklare oisolerade uterum till superisolerat eller till och med passivhusisolerat för yttervägg, säger Melinda.

– Jag förespråkar varmt att anlita en arkitekt för att få ut det mesta av ditt husprojekt. En arkitekt kan ge många praktiska tips och inspirera till nya infallsvinklar.

Sist men inte minst, vad tycker du själv om med att inreda med just glas?

– Dagsljus i alla dess former är viktigt för vårt välbefinnande. Att integrera det unika nordiska ljuset i arkitekturen är bra för humöret, men också för miljön och plånboken. Glas partier ger karaktär till ditt hem samtidigt som de knyter samman interiören med exteriören. Har du turen att ha naturen som granne behöver du ens inte tapetsera. Med stora glaspartier kan du följa naturens skiftningar och ha en ny ”tapet” varje dag!

Leave a Reply