Är din garderob full av kläder du inte använder och som gör det svårt att få överblick och hitta dagens outfit? 

Det är du inte ensam om. Så ser det nämligen ut i många svenska hem. Vår senaste Förvaringsrapport visar att en av våra vanligaste förvaringsutmaningar är de kläder som inte används, men som tar upp plats i våra garderober.

Mitt bästa tips är att försöka skapa en rutin för att rensa regelbundet och framför allt ge en egen plats för det du rensar ut, tills det är dags att bära iväg det. Då undviker du högar som blir så stora att de till slut känns övermäktiga att ta tag i.

I vår rapport ser vi också tydligt sambandet mellan förvaringsutmaningar och människors överflöd av kläder och saker. Detta har framkommit även i våra tidigare undersökningar. Så det första och mest uppenbara tipset är att bli medveten om hur vi konsumerar och skapa vardagsrutiner för att återvinna så mycket som möjligt av det vi rensar ut.

En bra planerad förvaringslösning kan hjälpa till att ge överblick över det du faktiskt har och skapa en egen plats för kontinuerlig rensning.

Utmaning: 

Överflödiga kläder och skor som upptar plats i garderoben

Försök att göra det till en rutin att sätta på dig ”rensarglasögonen” och ta lite varje vecka, eller varje månad, om det känns mer realistiskt. Då undviker du högar som till slut känns övermäktiga att ta tag i. Placera en återvinningskasse centralt i garderoben, inte undangömt i ett hörn. Ta ut den så snart den blivit full och skänk till välgörenhet. Glöm inte bort vänner, släktingar och andra personer i din närhet ñ det kan bli en kick att se kläder och skor få nytt liv. Självklart är det även viktigt att reflektera kring sina shoppingvanor. Fundera ett extra varv innan du köper nytt, och satsa på kvalitetsplagg som kan användas länge. Tänk PPT som står för Pris Per Tillfälle och som sätter kostnaden i relation till användning.

Utmaning: 

Hushållsapparater och köksgeråd som blockerar ytor i köket

Jobba på höjden! Skippa tavlor i köket och satsa istället på vägghyllor som slukar hushållsapparater och köksgeråd. Om du har en dörr in till köket – utnyttja baksidan av den. Det finns smarta hyllsystem som är specialanpassade för dörrar och lätt kläms eller hängs på dörren. Rensa bland köksprylarna och prioritera utifrån det du använder oftast. Om du gör smoothie varje morgon så ska blendern ha en central plats. Tänk också på att allt som står framme i köket lätt drar till sig fett och damm, så med färre prylar framme blir det mer lättstädat.

Utmaning: 

Småprylar i sovrummet

Sovrummet är till för vila och återhämtning, här behöver vi verkligen ordning och harmoni. Samla småsaker i burkar och korgar och placera på hyllor, eller fäst en specialhylla på baksidan av dörren. Använd utrymmet under sängen – en stor låda på hjul är praktiskt och slukar mängder av prylar, och använd lock för att undvika damm.

Hela förvaringsrapporten och inspiration finner du på elfa.com

Leave a Reply