Under Maison & Objet var det tydligt att naturmaterial, belysningsfokus och keramik är några av 2020 års stora trender. ELLE Decoration var såklart på plats och listar de starkaste trenderna från inredningsmässan i Paris.

Under en helg i januari fylldes Paris av designfolk, inköpare, press, arkitekter och inredare som alla var där för att spana in inredningstrender och -nyheter på Maison & Objet-mässan. En inredningsmässa som hålls två gånger per år och ger en smygtitt på kommande trender inom inredningsbranschen.

Vi var naturligtvis på plats och listar här sju av årets inredningstrender – enligt Maison & Objet-mässan i Paris:

Trend 1: Keramik

Den hetaste accessoaren på inredningsfronten är utan tvekan allt i ler- och stengods. Keramik i alla former och färger syntes på Maison & Objet-mässan i Paris. Vaser och krukor i keramik är dessutom användbara och blir vackra objekt i inredningen, oavsett om de är placerade på bordet, i hyllan, utomhus eller på fönsterbrädet. Tips! Placera dem gärna i grupp tillsammans med andra detaljer för att skapa fina stilleben i inredningen.

Trend 2: Hållbarhetsinitiativ

Hållbarhet var på allas läppar när inredningsmässan i Paris klev in i sitt 25:e år och 20-talet. Nivån på ambitionerna varierade och lämnade fortfarande en del mer att önska, men riktningen är den rätta. Bland de mindre märkena som visade på mässan var utvecklingen generellt sett längre fram och det fanns både nya material, återvinning och inredning som bidrar till en mer cirkulär ekonomi. Kontrasterna blir stora mellan de som valt att inte göra något samt de som tar sina första steg mot att bli mer hållbara, jämfört med de som redan arbetar mer dedikerat med frågan.

Klart är i alla fall att det är just hållbar design som håller på att bli den nya lyxen. Det var det nya märket Green Kiss, ett samarbete mellan designerna Hubert de Malherbe, Thierry Lemaire och Paolo Castelli, som hade sin premiär på mässan, ett exempel på. Närproducerade kvalitetsmöbler i miljövänligare material visar vägen framåt.

Trend 3: Naturens färgpalett

Färgpaletten för 2020 inspireras av naturens alla kulörer. Nyanser av beige och brunt skapar basen, medan accenter i dämpade toner av rosa samt gult, orange och grönt ger färg till möbler och detaljer. Naturens färger är helt enkelt inte längre synonyma med monokromt – nu inspireras vi av hela den livfulla färgpaletten!

Trend 4: Naturmaterial

Naturmaterial har slagit igenom på bred front i inredningen, kanske eftersom det är ett enkelt steg för att göra inredningen lite mer hållbar. Rotting, jute, ljusa träslag och linne hör alla till storfavoriterna just nu.

Trend 5: Belysning i centrum

Vid sidan av keramik hör belysning till inredningsdetaljerna som vi gärna lägger lite extra fokus på just nu. Kanske för att de ofta står sig bra över tid och därför känns som mer hållbara inredningsinvesteringar. Många designers väljer svarta armaturer och opalglas just nu, men det finns flera snygga trender att välja bland.

Trend 6: Lekfullhet

En viss dos av lekfullhet var även märkbar på inredningsmässan i Paris. Många inredningsvarumärken leker med dekorativa figurer, runda former och olika färgkombinationer. Särskilt märkbart är det bland de mindre detaljerna, men även inom möbler och belysning syns den mer lekfulla trenden. Huvudspåret är att det ska vara personligt och sticka ut – och vara något unikt som man inte ser i varje hem.

Trend 7: Fokus på de nya generationerna

På mässan pratade man mycket om de yngre generationerna och hur de kommer att inreda och bo. Många lyfter tidlös design, vissa väljer personliga detaljer och utstickande färger, medan andra sätter funktionalitet i fokus eller kombinerar tech och design.

I mässans utställning lekte formgivaren Ramy Fischler, som fick utmärkelsen årets designer av mässan för två år sedan, med tanken om hur unga vuxna kommer bo tillsammans på ett annat sätt inom den närmaste framtiden. I en presentation lyfte han även att de yngre generationerna är beredda att vara aktivister och bojkotta varumärken som inte är transparenta och ärliga eller helt saknar hållbarhetstänk.

Leave a Reply