Att köpa ny bostad är roligt och spännande – oavsett om det är nybygge eller enbart nytt för dig. Men självklart tillkommer det praktikaliteter som måste tas i åtanke. Kanske inte lika roliga, men minst lika nödvändiga för att köpet ska bli av på ett rätt och bra sätt. Det finns några steg som är bra att ha i åtanke längst processen att skaffa ditt nya drömboende:

  1. Det första du behöver veta är hur mycket ditt nya hem får lov att kosta. Om du ska finansiera köpet med hjälp av ett bolån är det första steget att skaffa ett lånelöfteEtt lånelöfte är ett sätt för banken att förvissa dig om vilken summa de kan tänka sig att låna ut till dig. Det går till på så vis att de gör bedömning över din återbetalningsförmåga. Det kostar dig inte ett öre och det är inte bindande i fall att du skulle vilja backa ur. Kom också ihåg att du alltid kan kolla med flera banker och se vilket lånelöfte de kan erbjuda dig.
  2. Är det första gången du ska köpa en bostad? Det är jobbigt att veta exakt vad det är man ska leta efter – då fungerar det att göra en lista där du skriver ner vad du vill ha, vad du inte vill ha och vad du absolut inte kan leva utan. Är det kanske stora fönster eller högt i tak? Kanske till och med hissen i bostadsrätten som sätter standarden för dig! När du har skrivit din lista så kommer du i princip veta om bostaden är något för dig enbart genom att läsa annonsen på Hemnet.
  1. Visning efter visning. Du lär gå på en mängd olika visningar inför ett bostadsköp och det är både roligt och krävande. Det är viktigt att känna till att du som köpare har omfattande undersökningsplikt! Du måste alltså undersöka vad lägenheten har för egenskaper och brister. Så våga fråga när du kollar runt, be om frågelistan som påvisar tidigare arbeten som gjorts i bostaden och be om våtrumscertifikat som visar om tidigare badrumsrenoveringar har gjorts enligt branschreglerna. Annars är det en mycket bra idé att anlita en besiktningsman för en professionell bedömning av bostadens skick.
  1. Du har nu hittat bostaden som känns helt perfekt. Finns det en bostadsrättsförening så kan det vara bra att kolla hur den är. Att granska bostadsrättsföreningen är minst lika viktigt som att bostaden känns helt perfekt för dig. Den delen måste också känns rätt. Vad har de för krav och hur ser ekonomin ut i föreningen? Det avgör hur mycket du kommer betala för att vara en del av föreningen. Ta en koll med dem – planeras det några renoveringar eller finns det behov för det? Alla dessa saker är viktiga att se över för att säkerställa att du gör en bra deal.
  1. Äntligen dags för budgivning! När du och några till är intresserade av lägenheten är det dags att buda – en spännande och nervös process. Men innan du får vara med och buda måste du visa upp ett lånelöfte från banken. Oftast vinner den som lägger högst bud budgivningen, men så är inte alltid fallet. Det är helt och hållet upp till säljaren vem som får köpa lägenheten.
  1. Affären är inte färdig förrän kontraktet är påskrivet. Försök få det fixat så snart som det bara går efter budgivningen. Utan signaturer på plats kan nämligen vad som helst hända. Så skriv på och seal the deal!

Stort lycka till med bostadsköpet!

Leave a Reply