Mönster ger inredningen ett lyft, fångar ögat och skapar ett mycket personligt hem. Från tapet och klinker till textilier – här listar vi sex fina sätt att inreda med mönster.

Mönster dyker upp i allt fler hem – och vi förstår varför. När det kommer till mönster är urvalet enormt och det går att tolka det på ett väldigt personligt sätt i inredningen.

Många väljer snygga textilier som första steg när de adderar mönster i hemmet, medan en tapet eller ett mönstrat golv kan kännas som ett stort steg. Men varken en tapet eller mönstrade klinkers behöver ta över ett rum – väljer man rätt kommer de istället att lyfta hela rummet till en ny nivå.

Nyfiken på att prova mer mönster i hemmet? Här följer fem inspirerande sätt att göra det på.

1. Mönstermixa med textilier

Mixa mönster i textilierna – här i vardagsrum med textilier från Svenskt Tenn

Ett enkelt sätt att prova på fler mönster i hemmet är att addera dem i form av textilier som lätt kan bytas ut. Blanda olika mönster och färger i hemmet – gärna tillsammans. Det är inte så svårt att få till det som man kanske tror! När du väl vant dig vid prydnadskuddar och sängkläder kan du avancera till mönstrade möbler och mer bestående inslag i inredningen.

2. Styla ton i ton

Monokrom inredning med mönster ton i ton

För den som är ute efter ett något mer subtilt intryck kan det vara skönt att få in mönster i en enfärgad helhet. Det ger mer liv i det monokroma samtidigt som mönstret inte tar över eller är det som fångar ögat först av allt.

3. Välj sommar året om

Inred med blommiga tapeter för sommarkänsla i hemmet

Blommiga mönster i hemmet ger känslan av sommar året om. Det kan vara sängkläder, en tapet eller varför inte en fåtölj eller soffa som fixar stilen.

4. Sätt mönster på golvet

Mönstrade golv lyfter intrycket i hallen

Ge hallgolvet ett lyft med ett praktiskt och snyggt val. Mönstrade klinkers gör mycket för helhetsintrycket och funkar i såväl hall, badrum som kök.

5. Satsa på en ombre-effekt

Inred med mönster och ombre-effekt

Ett mönster behöver varken vara skrikigt eller dominerande. Här har man inrett med en snygg ombre-effekt i såväl mönstrad tapet, textilier som inredningsdetaljer. Från ljust rosa till mörkrött, färgpaletten binder samman mönstret med den övriga inredningen och skapar ett harmoniskt intryck.

6. Tapetsera för ett ombonat sovrum

Ombonat, mysigt sovrum med mönstrad tapet

Välj en mörkare, mönstrad tapet i sovrummet för att göra det mer ombonat på ett kick. Ett mönster med en mörk grundfärg och detaljer i ljusare nyanser bidrar till att helhetsintrycket inte blir allt för mörkt. Ska det kännas både mysigt och romantiskt? Sätt stämningen med blommiga mönster eller Toile De Jouy.

Källa: elledecoration.se

Leave a Reply