Text Linda Kjellertz/House of Pictures Foto Jonas Ingerstedt/House of Pictures

Paret bakom Fabrique, David och Charlotta Zetterström beskriver sig själva som brödfreakar. De träffades första gången på ett annat bageri i Stockholm. David arbetade på Gateau när Charlotta fick extrajobb där – och det blev kärlek vid första ögonkastet.

Charlotta och David Zetterström bor på Östermalm i Stockholm.

För nio år sedan bestämde sig David och Charlotta för att förverkliga den dröm som legat och grott sedan ekonomistudierna –  att starta ett eget litet bageri.
– Vi hade ingen plan eller strategi förutom att vi ville baka bröd på traditionellt sätt med rena, äkta ingredienser.

Parets kärlek till bröd har nu vuxit till att bli 13 butiker i Stockholm, ett stenugnsbageri i Rute på Gotland och två butiker i London. Förutom att kunderna uppskattar de smakliga bröden och bullarna gillar de även butiksinredningen, en lite franskinspirerad industri-chicstil.
– Folk undrar ofta vilka inredningsarkitekter vi anlitar. Men David och jag brukar resa till Frankrike där vi handplockar varenda enskild kaféstol och industrilampa. Och det är äkta vintage, inget fusk. Våra industrilampor kommer från riktiga fabriker, säger Charlotta.

De har valt vintagemöbler och belysning för utseendets skull men också för att det håller längre. Och det stora intresset för heminredning syns även tydligt i parets lägenhet i centrala Stockholm där de bor med sina två barn.
– När vi såg lägenheten första gången såg vi dess potential. Vår dröm var att skapa en lägenhet med ett öppet sinne. Helst också med en internationell touch, säger Charlotta.

Med hjälp av originalritningar återställde de lägenheten så nära 1898 års originalskick som möjligt. Inget har lämnats åt slumpen och originaldetaljerna imponerar: tak, kakelugnar, fiskbensparkett, väggpaneler och stuckaturer.

Innanför entrén möts du av en välvd vägg med en smart platsbyggd inredningsdetalj. Den används som bokhylla och som förvaringsplats för barnens saker.
I hemmet jobbar de mycket med vågade färgpaletter och originaldetaljer. Favoriterna just nu är italienskt 60 och 70-tal.
Hallen är lägenhetens centrum med dubbeldörrar som kan öppnas åt alla håll.

Vardagsrummet badar i solljus och från fönstren kan man se den stora Oscarskyrkan. Längs en korridor med ett vitrinskåp kommer man fram till köket där DNA:t från Fabrique syns tydligt.
– Köket är hemmets naturliga hjärta där familjen umgås och lagar mat tillsammans, säger Charlotta.

Köksinredningen är platsbyggd och designad av paret själva. Väggar, tak och snickerier är målade ljusgrått. Matbord Tulip av Eero Saarinen, köpt på Dusty deco.

Familjens badrum och toaletter har också dekorerats i den klassiska fransk-engelska stilen. Det känns som om varje detalj i lägenheten har sin egen lilla historia och överallt hittar man små spännande vaser, lampor och andra objekt. Mycket av inspirationen till dekorationerna har hämtats från Charlotta och Davids resor. Paret tycker det är viktigt att hålla sig uppdaterad och de besöker gärna butiker som de gillar. Dusty Deco i Stockholm och Antik-Harry i Uddevalla är två av favoriterna.
– Davids mor bor i Hunnebostrand utanför Uddevalla och det gör att jag brukar köpa olika mindre prydnadsföremål där.

Gästtoalett i en blågrå färgnyans från Farrow & Ball, samma som i hallen. Tvättställ och hylla från Thomas Crapper, spegeln italienskt 70-tal.

Resultatet har blivit en lägenhet med en lyxig egenkomponerad mix av gammalt, nytt och rustikt som går bra ihop med den mjuka, men ändå djärva färgpaletten. Kontrasten mellan de klassiska detaljerna och de personliga färgvalen skapar en vacker harmoni.
– Det var inte helt enkelt att bestämma färgnyanserna. Men efter mycket möda och med hjälp av färgprover fick vi det att stämma. Man måste våga vara använda mer färg och sedan får man gå på magkänsla för vad som passar ihop.

Väggar och gardiner har en varmt rosa ton, väggfärg från Farrow & Ball. Italiensk serveringsvagn, Dusty deco. Fåtölj Ägget av Arne Jacobsen. Matbordet är danskt 60-tal. Vintagestolar Charles & Ray Eames. Matta 70-tal från Dusty deco. Lampa från Stilnovo, italienskt 60–70-tal.
”Damen vi köpte lägenheten av tyckte kakelugnen var ful, men vi älskade den.” Krukorna på kakelugnen är från Svenskt Tenn och kandelabrarna från Antik-Harry i Uddevalla.
Kakelugnen i arbetsrummet är en originalinstallation från Rörstrand. Fåtöljen Swan är ett vintagefynd. Målning av Lukas Göthman. Parets gamla matbord används nu som arbetsbord.
I sovrummet står en dagbädd av Poul Kjaerholm, ett gammalt vintagefynd. Litet bord Oscar & Clothilde, italiensk lampa av Stilnovo. Väggfärg Oval room blue, Farrow & Ball.

Leave a Reply