En renovering kan bli en god investering. För att öka chansen till värdeökning på bostaden finns det några saker som är viktiga att tänka på. Börja till exempel med att ta hem en mäklare som värderar bostaden i nuvarande skick och efter en eventuell renovering. På så sätt får du ett hum om hur mycket pengar det är värt att lägga.

Oavsett om du lånar till renoveringen eller använder dina egna pengar är det viktigt att hålla budgeten. Om du tar ett lån bör du räkna med den effektiva räntan på lånet i renoveringskostnaden. På så sätt riskerar inte räntan att äta upp en eventuell vinst. Tänk på att det finns fler långivare än de traditionella bankerna. En modern långivare på marknaden är Lendify, som är en plattform som möjliggör för privatpersoner att låna av varandra. Eftersom de tar bort banken som mellanhand kan de erbjuda fördelaktiga räntor. När finansieringen är klar är det dags att planera själva renoveringen. Här är våra bästa tips för hur du lyckas:

interior-3778708_960_720

Välj rätt hantverkare

Det kan vara förödande att välja dåliga hantverkare. Det finns många historier om hantverkare som gjort dåliga renoveringar och sedan gått upp i rök och inte gått att få tag i. Välj hantverkare på rekommendationer, gärna från någon du känner. Jämför också offerter från några olika firmor så att du vet att de inte tar överpris eller är misstänksamt billiga.

Satsa på kök och badrum

Att renovera kök och badrum ger oftast bäst effekt. Det är dyrt och energikrävande, och köparna uppskattar ofta om de kan flytta in direkt utan att behöva stå med dubbla boenden eller leva i renoveringskaos i sitt nya boende.

architecture-1171462_960_720

Renovera i en stil som många gillar

Även om du har en speciell stil är det bra att välja neutrala färger på det som är väggfast, såsom kakel, klinker, köksluckor och golv. Sedan kan du piffa upp det med färgglada eller annorlunda detaljer för att själv trivas när du bor i huset eller lägenheten.

Blanda dyrt och billigt

För att få en exklusiv känsla räcker det ofta med några få dyra val. Riktigt snygga handtag på piffar upp dina enkla köksluckor från Ikea. Ett exklusivt badkar kan skapa en lyxig känsla i badrummet och därför ser ingen att de vita kakelplattorna knappt kostar 100 kronor per kvadrat. Tänk på att du inte behöver använda så stora kvantiteter av ett dyra materialet för att få en lyxig känsla – till exempel använd inte marmor på hela bänkskivan eller köp ett stänkskydd som bara är 10 cm högt istället för 40 cm. Helhetsintrycket är det viktigaste och med rätt val kan ett rum uppfattas mer exklusivt och generera mer vid en försäljning.

bathroom-389262_960_720

Hellre klassiskt än trendigt

Trender kommer och går. Om du gör ett trendigt kök och sedan säljer efter två år kan det ha blivit omodernt. Välj därför en lite mer klassisk stil så att köket håller över tid. Om du har svårt att avgöra om du fallit för en trend eller inte, fråga runt på byggvaruhus och butiker. De vet vad som är en tillfällig trend och vad som kan räknas som tidlöst.

Välj hög kvalitet

Blanda dyrt och billigt men spara inte in på fel saker. Billigt behöver inte betyda dålig kvalité, och dyrt behöver absolut inte betyda hög kvalité. Så tänk till vad du lägger dina pengar på. Det är ingen mening att lägga in ett billigt golv som ser plastigt och dåligt ut. Det är däremot ett smart tips att välja enkla och prisvärda naturmaterial såsom en träskiva av billigare träslag som du kanske behandlar för att få en annorlunda känsla. Lägg lite extra pengar på bra kvalitet så håller det både när du bor där och för en framtida köpare.

Hitta ett smart sätt att finansiera din renovering

Om du ska låna pengar till hela eller delar av renoveringen, tänk på att se till att få riktigt bra villkor. Lendify kan erbjuda dig något som ingen annan långivare kan – sänkt ränta om du betalar dina fakturor i tid. Så genom att bara betala i tid kan du samla poäng som du enkelt kan byta in mot sänkt ränta. Hos Lendify lönar det sig att vara en skötsam kund! Ansök om ett privatlån digitalt på lendify.se och få svar direkt.

Leave a Reply