Inte långt kvar till jul och du har säkert fullt upp med att hinna klart med förberedelserna. Här tipsar vi hur julbordet – eller varför inte nyårsdukningen om du byter färg – blir något alldeles extra med några få enkla och snabba pyssel. Gör det lätt för dig så att du får tid över till nära och kära.

Guldglans

Gör i ordning ett vackert stilleben som du ställer mitt på julbordet. Det behöver inte vara svårare än så här. Några kvistar granris kanske du kan sno från granen du förmodligen redan har plockat in, utan att det syns. Köp hem några granatäpplen som du sprejmålar med guldfärg och dekorera fatet med lite granris, guldäpplen och ett gäng tranbär. Den här dekorationen blir lika fin i nyårsdukningen men då kan det bli snyggt om du byter färg på duken till vitt eller mörkblått.

Bordsplaceringen

Visa gästerna var de ska sitta genom att trä upp en näve färska tranbär på en tunn ståltråd och böja den till en cirkel. Fäst en liten grankvist och en handskriven namnlapp på.

Levande ljuskällor

Finns det något vackrare än levande lågor? Levande ljus i festdukningen är ett måste och fungerar som en fin stämningshöjare. Använd det du har hemma, till exempel en blomkruka. Fyll med något som inte brinner i botten, till exempel sand eller folie. Dekorera med färska tranbär på toppen. Har du inga tranbär så blir det lika fint med hela hasselnötter i skal, eller varför inte enkelt flingsalt?.

Kottar på tråd

Plocka kottar i skogen och fäst på dekorativa band. Lägg bandet längs bordet och låt kottarna hänga vid bordets ände. Band fäster du på kottarna med häftstift eller limpistol.

Snötäckta granar

Många drömmer om en vit jul. Drömmen kan i alla fall besannas på julbordet i år. Här har vi med hjälp av några tårtpapper, grillpinnar och träkulor gjort en hel snötäckt granskog.

Du behöver till varje gran: 
Tårtpapper i 3–4 varierande storlekar, en grillpinne, en gummisnodd, träkulor, sax, limstift. en planka och en borrmaskin eller en syl.

Så gör du:
1. Klipp ett jack i varje tårtpapper från kanten in till mitten.

2. Limma på ena sidan om jacket.

3. Fäst ihop likt en kon. Gör likadant med alla tårtpapper.

4. Klipp gummisnodden och knyt den runt grillpinnen så att den kan fungera som ett stopp för den nedersta träkulan. Trä på en kula och sedan ett tårtpapper, fortsätt med en kula, ett tårtpapper, en kula och ett tårtpapper. Vill du ha en glesare gran placerar du två kulor efter varandra som på bilden här intill.

5. Gör ett litet hål i plankan med borrmaskinen eller sylen, i samma dimension som grillpinnen. Stick ner din julgran i plankan. Dekorera med bomull så att även marken blir snötäckt.

Leave a Reply