Kedjehuset på Nilstorp i Lund ser anspråkslöst ut från utsidan. Innanför dörren väntar Sandies värld fylld av metallblänk, dova färger och moderna designklassiker.

Huset har en öppen planlösning, och tack vare en lösning med atriumgårdar har de tätt sammanlänkade husen i kvarteret helt insynsskyddade utemiljöer som också präglar rummen; de flesta vetter ut mot trädgården. Sandie har en liten bubbelpool i sin trädgård där hon och barnen, Emilia och Felicia, badar varje dag. 

– Vi börjar varje morgon med att gå ut och bada när det är mörkt. Det är hur mysigt som helst. Likadant på kvällen, när stjärnorna är uppe!

Sandie driver sedan tre år tillbaka Reform Furniture som köper in, renoverar och säljer inredning, främst från tiden mellan 50- och 70-talet tillsammans med särbon Jim. Urvalet, det gör hon med magen.

– Jag måste själv vilja ha det jag ska sälja för att det ska funka. Jim är mer av en samlare, som många antikhandlare. Det är jag som står för affärssinnet.

Hemma hos Sandie får många möbler och prylar mellanlanda på väg till nya ägare. Ibland behåller hon dem: ”Allt det bästa kommer ju hit.” Hon flyttade hit då hon skiljde sig från döttrarnas pappa. Familjen bodde i området och det var viktigt att flickorna fick behålla sin närmiljö. Nu har de bara en promenad på 300 meter mellan föräldrarnas respektive hem. 

En bonus för Sandie i sammanhanget blev att hon fick sätta tänderna i en totalrenovering – huset var i riktigt dåligt skick när hon köpte det – och hon fick göra det helt efter egen smak och stil. Sandie och Jim delar vardag och företag, men inte hem. 

– Nackdelen när man bor med någon annan är att man alltid måste kompromissa. Då blir allt halvdant, du blir aldrig riktigt nöjd. Det är det som är så bra med att vara särbo, skrattar Sandie. 

Hon projektledde hela renoveringen, tog in hantverkare till de tyngsta jobben, som att byta innertak och fönster. I övrigt har hon gjort allting själv. Sandie är händig och har alltid tyckt att det är roligt med inredning. 

Hur lång tid tog hela renoveringen?

– Den är inte klar än, skrattar Sandie och visar oss in i badrummet där hon håller på att sätta in en stor takkupa. Och så håller jag på att byta yttertaket. 

Förutom inredning brinner Sandie för försäljning och att göra affärer. Innan hon började jobba med inredning på heltid var hon storkundsansvarig på en bank och hjälpte bland annat detaljhandelskedjor med affärsutveckling. Och även om hon idag jobbar med en inredningsstil hon även gillar privat började hon sin bana med en helt annan stil: shabby chic – här styrde affärssinnet:

– Min nuvarande stil har utvecklat sig under senare år, jag började med att köpa gamla drängaskåp och måla dem vita – det var ju trenden då. Jag har alltid haft ett marknadsfokus.

Sandies stil är glamourös med stänk av Hollywood. Hon tycker inte om saker som ”känns gammeldags”, och vi befinner oss långt borta från en färgglad retrostil med storblommiga mönster och färg. Den bleka skandinaviska stilen är inte heller något för Sandie, hon upplever den som själlös och föredrar färg, mustighet och en inredning med djup. 

Vi pratar om stil, hur man hittar sin egen, personliga:

– EN måste bestämma annars blir det inte bra. Det är det största problem folk har med inredning idag, att mannen och kvinnan tvunget ska kompromissa. Inget är rätt eller fel, men det blir svårt i ett hem. Sedan har folk överlag för mycket grejer. Som de tror är viktiga för att de ärvt dem till exempel. Jag tycker att du ska titta på varje sak och tänka: tycker jag verkligen om den här? 

Text: Stina Lodén
Foto: Sofi Sykfont

Vem: Sandie Hasche, 41, Emilia 10, Felicia 9 samt katterna Whiskey och Bastian

Huset: kedjehus byggt på 1960-talet, 140 kvm, 4 r o k

Gör: driver Reform Furniture med särbon Jim

Leave a Reply