För Renée Voltaire har kärleken till mat varit ständigt närvarande. Som liten spenderade hon mycket tid i sin mormors bageri i Stockholm, sprang ärenden och njöt av doften från nygräddade bakverk och saftiga bullar. Passionen till kokkonsten tog henne senare till Bordeaux och Paris och efter ett par år i det franska köket återvände Renée till Stockholm, fullproppade med energi och inspiration, för att öppna café tillsammans med sin syster.

– Jag har alltid gillat att experimentera med mat. Hälsotänket har vuxit sig starkare med åren, men viljan till att ta mig an uppgifter och göra det med en twist har varit ständigt närvarande, säger Renée.

Under 90-talet drev Renée som mest fyra caféer och ett bageri, däribland Café Oscars på Narvavägen i Stockholm. Då var allmänhetens intresse för gröna juicer och råkostsallader inte nämnvärt stort, och i det anrika cafét på Östermalm bestod menyn till största del av klassiska sallader och stora kanelbullar.

– När vi valde att sälja Café Oscar hade mitt intresse för levande föda och välmående vuxit sig allt starkare. Jag tog en välbehövlig paus från storstadspuls och stress och åkte till ett holistiskt centrum i Arizona. Efter fyra veckor av yoga, meditation och raw food bestämde jag mig tillslut för att fullfölja min dröm och satsa på att skapa ett hälsosamt livsmedelsföretag.

Startskottet för det som är i dag började på Nordiska Kompaniet i Stockholm. Året var 2005 och Renée hade fått i uppgift att producera mat till ett event i Ljusgården vilket i sin tur ledde till att en matbutik i varuhuset tog in hennes produkter och började sälja.

– Där och då valde jag att bara köra, utan affärsplan och struktur – men med en övertygelse om att hälsosam och energirik mat var vad vi behövde. Ger du kroppen de bästa förutsättningarna gynnar du både dig själv, din hälsa och din omgivning.

Att Renée redan under tidigt 2000-tal vågade satsa helhjärtat på en livsmedelsfilosofi som ännu inte fått ett kommersiellt genomslag visar på vilja, övertygelse och passion. I dag, 13 år senare, har hon närmare 50 anställda, finns representerad i var och varannan matbutik, huserar med två egna butiker, har erhållit pris som Årets hälsoprofil och är med på Veckans Affärers lista över de mäktigaste kvinnorna i näringslivet.

– Jag tror att min framgång beror på att jag alltid har jobbat hårt. Jag älskar mitt jobb och det gör allt mycket lättare. Självklart möter även jag utmaningar, men de går att se förbi och tackla i och med att jag tror på det jag gör. Att jag dessutom har möjligheten att jobba med bra och kreativa kollegor är ytterligare en nyckel till framgång.

Du arbetar med mat och välmående, beskriv vad hälsa är för dig?

– Hälsa ska vara kul. Det handlar inte om att banta och maten du äter måste vara god. Annars kommer det inte fungera i längden. För mig är hälsa att äta bra mat som hjälper mig att må bra. Äter jag rätt påverkas min sömn positivt och jag får mer ork till att träna och arbeta. Hälsa är att vara frisk, pigg och glad. Med åldern har jag fått prioritera lite annorlunda för att må bra. Jag väljer ofta bort alkohol och prioriterar träning framför sena kvällar. Jag värdesätter mig själv – det är hälsa.

Hur äter du?

– I dag äter jag cirka 96 procent vegankost. Jag prioriterar så ofta jag kan att äta växtbaserat och känner att det är det jag mår absolut bäst av. Under en treårsperiod var jag vegan fullt ut, men i och med att valmöjligheterna för veganer är färre märkte att jag att jag ibland gjorde sämre val rent hälsomässigt på grund av min kost. Nu kan det ibland slinka ner en icke glutenfripizza, men jag väljer alltid mina tillfällen med omsorg.

Och hur ser du på balans?

– Det är något jag jobbar med att hitta. För mig är det väldigt svårt att inte arbeta. I och med sociala medier hittar jag ofta roliga och inspirerande artiklar, recept och intervjuer som får min hjärna att gå på helvarv. Mitt knep för att koppla av och känna balans är att alltid prioritera träning. Jag tränar nästan sju gånger i veckan och ser det som ett sätt att umgås. Träning får mig verkligen att må bra.

Du startade ditt företag 2005, har du märkt att gemenemans hälsotänk förändrats under årens gång?

–  Absolut. Nu är medvetenheten bland konsumenter betydligt större. Växtbaserad kost är mycket mer än bara mat. Det är en investering i sig själv och ett sätt att leva för att må bra. Sen om det är till 100, eller till 50 procent är upp till var och en. Men även om det är glädjufullt och inspirerande med det ökade hälsotänket så krävs det en del kunskap för att det ska bli riktigt bra. I och med att vi på Renée Voltaire producerar allt själva har vi 100 procent koll på allt från råvarornas ursprung och tillverkning.

Har dina egna tankar kring hälsa förändrats något? 

– Jag gick nyligen igenom mina gamla kokböcker för att ta reda på om jag ändrats – och jag blev faktiskt positivt överraskad. Mycket är lika och min filosofi har alltid varit ”äta gott för att må bra”. Det är klart att vissa saker har förändrats i takt med att kunskapen kring kost och välmående blivit större, men i det stora hela har grunden hållit sig stark. Det är jag stolt över.

Hälsosammare vardag med enkla knep – Renée tipsar!
– Börja med att addera något nyttigt till din redan befintliga kost. Det leder till att något mindre sunt tillslut faller bort.
– Handla inte dubbelt. Väljer du att köpa växtbaserade alternativ till mejeriprodukter bör du bara köpa det. På så vis kommer du lättare in i rutiner.
– Planera och laga mat från grunden och undvik halvfabrikat. Det tjänar du både tid och pengar på.

Renée Voltaire
Född: 1965
Bor: Stockholm
Gör: Driver livsmedelsföretaget Renée Voltaire och butikerna Pepstop. Är även en flitigt anlitad expert och hälsoinspiratör
Instagram: @reneevoltaire
Kuriosa: Namnet Pepstop kommer från Formel 1 och deras pit stop. Renées tanke är att det ska gå att snabbt titta förbi butiken, införskaffa sig något som gör en peppig för att sen fortsätta dagen, glad och energifylld

Leave a Reply