Det är alltid roligt att odla sina egna råvaror och att odla kryddor hemma är både enkelt och hemtrevigt. Vi tipsar om fem sorter du garanterat inte kan misslyckas med.

Basilika

Basilikan är så mycket mer än enbart en god ingrediens på pizzan. Det är en av de snabbast växande kryddorna och den är känd för att börja växa rejält efter några klipp med saxen. Så plantera, klipp och njut i sommar – kanske av en god caprese sallad.

Timjan

Timjan är en snabbt växande perenn som till och med klarar av att vara ute under vintermånaderna. Dess förmåga att stå emot kylan gör att den passar perfekt i vårt nordiska klimat.

Lagerblad

Vet du inte var du ska göra av kaffesumpen när den sista koppen är uppdrucken – spar! Lagerblad växer som buskar och de växer nämligen väldigt bra med hjälp av kompostavfall.

Oregano

Det är inte konstigt att oreganon ofta återfinns i mat från Italien och Grekland – de växer nämligen bäst under torra och varma förhållanden. Den behöver mindre vatten än de flesta kryddor och precis som basilikan, växer de snabbare om du trimmar dem.

Mynta

Mynta är av många ansedd att vara den absolut lättaste kryddan att odla. Experter rekommenderar ofta att låta den växa själv för att inte eta näring från de andra växterna.

Leave a Reply