Kvillrande fåglar, skön musik, frodiga växter och inredning i en bohemisk, personlig mix. Det står Mikael Johansson och hans butik Flower Garden-Sthlm för.

Trots aprilväder är våren på intågande. Det kan Mikael Johansson, som driver Flower Garden-Sthlm på Liljeholmen i Stockholm intyga. Nu flockas kunderna utanför butiken med siktet inställt på att fylla balkonger och uteplatser med penséer, pelargoner, oliv- och fikonträd. Och Mikael finns där och bjuder på goda råd:

– Ta i ordentligt med krukstorleken! Men rejäla krukor håller fukten bättre och det växer bättre. Många vill ha terrakotta men de torkar ur så snabbt, man får vattna flera gånger per dag. Sen gillar jag att mixa ettårigt och perenner – det är alltid kul att ha en klematis som kommer år efter år och de klarar sig utmärkt i kruka. Mixa upp med sommarväxter och slingerväxter som gör det frodigt, grönt och blommigt!

Växter och inredning

Mikael driver Flower Garden-Sthlm sedan -97 nu är han inne på sin sjätte Stockholmsbutik. I tider då butiker får allt svårare att överleva i staden är han ett exempel på motsatsen. Butiken på Liljeholmen har funnits i två år, och för ett år sedan tog Mikael över grannlokalen och fick en total butiksyta på över 300 kvadratmeter som nu är fylld med hans personliga mix av inredning och växter. Det är lite bohemiskt rörigt, inspirerande och framförallt hemtrevligt. Här finns inga hyllväggar med doftljus på rad; allt blandas i inspirerande miljöer. 

Godisbutik för vuxna

Butiken står dessutom i ständig förändring. När något säljs blir det till att möblera om och skapa nya miljöer. 

– Många kommer in bara för att samla kraft när de är lite låga, här behöver man inte stressa. Jag tror att människor behöver den här platsen. 

– Min butik är en upplevelse. Det är mycket, mycket saker. Jag letar alltid och mycket är handplockat. Som både jag och kunderna brukar säga: det är som en godisbutik för vuxna. Man blir som ett barn, man vill ha allt. Jag är envis, ja kanske en gammal gubbe, men vill inte ha någon webshop. Jag vill få hit kunden för att alla ska få uppleva det här. Jag skulle aldrig få fram det här på nätet: musik, växter, fåglar som rör sig. 

Välkommen på fest

Mikael har en bakgrund som stylist och florist och har i sin tidigare verksamhet bland annat levererat blommor till statsministerns middagar i Sagerska palatset och till event på Grand Hotel i Stockholm. Han har också arbetat för de stora inredningsmagasinen. Men idag är det butiken som är hans fokus och där bjuder han gärna på sig själv.

– Jag stortrivs här och jag älskar kunder, jag älskar att sälja. När jag bjuder in till evenemang med tilltugg och vin är det som att jag har en privat fest. Det gör att många kunder känner sig väldigt välkomna. 

Följ Flowergarden på instagram och Facebook för en daglig dos inspiration och harmoni: @flowergardensthlm 

Leave a Reply