Kvadrat lanserar ett nytt samarbete med den erkände modedesignern Raf Simons. Samarbetet blir den sjätte i ordningen för textilföretaget och designern. Kollektionen som lanseras består av fyra nya textilier – Atom, Phlox, Novus 1 och Novus 2 samt kuddar i utvalda färgställningar.

Sedan den första kollektionen 2014 har Kvadrat/Raf Simons strävat efter att flytta gränserna för möbeltyger och använt designerns unika estetiska vision och Kvadrats tekniska expertis. Simons kunskap om mode, konst, musik, design och arkitektur har spelat en stor roll under utvecklingen av kollektionen och hans arbete som modedesigner genomsyras av en nyfikenhet som har påverkat utvecklingen av dessa inredningstextilier. De bildar ett diskret universum av elegant anpassade färger och strukturer som inbjuder till olika kombinationer.

Denna säsong innebär en utveckling av den befintliga kollektionen med ytterligare utforskning av mikroarkitekturen i textilier och garner – ett ämne som har fascinerat Raf Simons sedan början av hans karriär. Han har använt sin bakgrund inom mode och fortsatt att arbeta med strukturer av naturfibrer som ull, bomull, linne och viskos. Det har resulterat i fyra nya textilier: Atom, Phlox, Novus 1 och Novus 2.

– Jag är intresserad av alla kvaliteter som har sitt ursprung i mode som bouclé, tweed och manchester. Tack vare den täthet som behövs för att klä möbler och göra att de håller länge, blir det ännu intressantare tycker jag, säger Raf Simons.

Atom är ett färgstarkt och experimentellt bouclétyg utan synligt upprepat mönster och är inspirerat av fragment av pointillistiska landskap i expressionistiska målningar. Tyget har färgprickar som förefaller slumpmässigt spridda över ytan. Med djärva, kontrasterande garner som äggskalsblått och vinrött på svart eller klargult och grått på skogsgrönt visar Raf Simons karaktäristiska känsla för färg medan mer dämpade kombinationer skapar en mer klassisk look.

Novus 1 och 2 är två sofistikerade variationer av jacquardvävt bouclétyg. Med anspelning på möbeldesignern Jean Royères Tour Eiffel-serie och till och med traditionella handvävda marockanska mattor har Raf Simons skapat ett bleknande rutmönster som tycks smälta in i tygets strukturerade bakgrund. De två tygerna skiljs huvudsakligen åt av deras materialkomposition. Novus 1 är designat i ull och har en modernt matt finish medan Novus 2 har en komplexitet och en subtil glans som uppstår av viskos och linne i kombination med ett mélangefärgat garn. Tygernas nyanserade palett passar perfekt för att skapa sinnliga kombinationer och de sträcker sig från sofistikerade, neutrala nyanser och prickar i rött eller smaragdgrönt till starkare rött, klarblått och mjukt rosa.

Phlox är Raf Simons tolkning av det klassiska manchestertyget. Detta storskaliga, ribbade tyg skapar en mer grafisk, tredimensionell karaktär åt årets kollektion. Färgpaletten innehåller intensiva blomliknande nyanser som klarrött, grönt och blått och är en nostalgisk blinkning åt 1970-talet som kombinerat med Phlox subtila ribbstruktur bildar en uppdaterad twist. Samtidigt skapar neutrala, mörkblå och gröna nyanser en lugn balans i tygets mångsidiga palett. Phlox har en lätt skimrande och diskret glans som skapar ytterligare en dimension och fyllighet till detta otroligt mjuka tyg.

Även kuddar i Atom, Novus 1 och Phlox finns nu i Kvadrat/Raf Simons-kollektionen. De är tillgängliga i noggrant utvalda storlekar och färgsättningar.

Atom
Material: 90 % ull, 8 % nylon, 2 % polyester
Mått: bredd 50 cm
Finns tillgänglig i 6 färgställningar

Novus 1
Material: 96 % nyull, 4 % nylon
Mått: bredd 140 cm
Finns tillgänglig i 10 färgställningar

Novus 2
Material: 54 % ull, 30 % viskos, 10 % lin, 5 % nylon, 1 % polyester
Mått: bredd 150 cm
Finns tillgänglig i 3 färgställningar

Phlox
Material: 90 % bomull, 10 % polyester
Mått: bredd 140 cm
Finns tillgänglig 17 färgställningar

KVADRAT/RAF SIMONS. Med Kvadrat/Raf Simons-kollektionen finns nu den berömda designerns exceptionella känsla för stil även tillgänglig för heminredning. Raf Simons första textil- och accessoarkollektion för hemmet kännetecknas av den innovativa blandning av färger och material som han har blivit känd för i modevärlden. Det är en både sofistikerad och lekfull kollektion, som är skapad enligt de höga standarder som förknippas med Kvadrat. Den består av en serie med olika men samtidigt kompletterande nyanser, vävar och strukturer som fungerar fantastiskt i olika inredningssammanhang och kan kombineras på flera innovativa sätt.

Samarbetet mellan Kvadrat och Raf Simons bygger på ömsesidig uppskattning för ett enastående hantverk. Kollektionen baseras på material som både reflekterar Kvadrats engagemang för kvalitet och Raf Simons raffinerade elegans.

Den första Kvadrat/Raf Simons-kollektionen visades för första gången för allmänheten i januari 2014 på en lämpligt fashionabel plats. I samarbete med konstnären Sterling Ruby användes textilier från denna kollektion i Raf Simons kritikerrosade herrklädeskollektion. Sedan dess har Kvadrat/Raf Simons tyger visats på catwalken mer än en gång.

Leave a Reply