Med inspiration från storstädernas vindsvåningar och ombyggda industrilokaler har glasväggar i stål blivit hett eftertraktade. Och de ser ut att vara här för att stanna.

Liten, multifunktionell lya eller stor villa med öppna ytor? Hur din bostad än ser ut är chansen stor att du någon gång under det senaste året funderat på att sätta upp en snygg glasvägg i industristil. Just nu syns de nämligen överallt: i inredningsmagasin och sociala medier. 

Den starka trenden har sina enkla förklaringar. Väggarna i stål och glas passar in i många stilar, från den minimalistiska skandinaviska till den rustikt industriella. Det är dessutom en trend som bär med sig minst lika mycket funktion som form.

Hög designfaktor

– Du kan skärma av och skapa flera rum men fortfarande behålla ljusinsläppet – som att äta kakan men ändå ha den kvar. Tänk dig en sovalkov som avskärmas med en vanlig vägg – det blir klaustrofobiskt. Dessutom är material verkligen allt när det gäller inredning och här får du in ett högkvalitativt, gediget material som bidrar med en känsla av exklusivitet.  

Så säger Qvintus Bergman på Stolt Smide, som designar, tillverkar och monterar handgjorda glasväggar. Företaget startades 2016 av Qvintus Bergman, som då arbetade på en mäklarbyrå i London, och Alex Dalesio, vars pappa drivit smidesföretag i decennier. En passion för vackra hem med karaktär förenade dem i satsningen på Stolt Smide. 

– Stål som material innebär otroliga möjligheter när det gäller design och inredning, förutom glasväggar specialdesignar vi möbler och trappor, berättar Qvintus Bergman. 

Hantverk

Men just nu ligger fokus på glasväggarna, som säljs både till privatpersoner och hustillverkare. Varje vägg görs enligt hantverkets alla regler, med svetsade gångjärn och alla hörn slipas för hand. 

Glasväggarnas popularitet har gjort att det finns en del att välja på. Samtidigt måste varje vägg måttanpassas och skräddarsys. Stolt Smides designstudio har tagit fram två olika designuttryck. Robust har en något mer industriell känsla och varje glasruta är fastskruvad i karmens stomme med hjälp av handsmidda ramar. Slim har en modernare look med större glaspartier och utanpåliggande spröjs. 

Millimeteranpassat

Förutom stil och smak avgör rummets mått och hur dörr ska placeras hur den slutliga, unika väggen kommer att se ut. Sedan görs tillverkningsritningar som väggen produceras utifrån och sedan är det dags för leverans och montage, något som Stolt Smide också står för. 

– Det är millimeteranpassat och vi har vår tillverkning lokalt, för oss är det viktigt att vara flexibla. Får du en sån här pjäs levererad från utlandet är det dels svårt att kunna garantera kvalitet och blir något fel har du många och långa leveranser, som är miljöovänligt och tar tid.  

Följ Stolt Smide på Instagram för en stadig ström inspirerande inredning i glas och stål: @stoltsmidedesign

Leave a Reply