I tider som dessa finns det mer utrymme för att lägga tid på hemmet. Ett enkelt sätt att få in en annan känsla i rummet är att måla om, och med rätt verktyg och lite extra tid så kan ditt hem förvandlas helt. Vi tipsar om några härliga färgtrender att inspireras av! 

Med lite färg kommer man verkligen en lång väg. Det svåra är bara att hitta rätt färg som speglar både rummets funktion och din egna personlighet. I vår ser vi mycket att smutsiga pastell toner som trendar, i kontrast till hösten jordigare, mörkare och mustigare kulörer. Exempelvis har Alcro lanserat en 20-årsjubileumskollektion med färger för 2020 där man sammanställt de mest populära kulörerna de senaste decennierna. 

Här hittar man allt från lite dovare blåa nyanser, till gult och beiga toner. 

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på när man väljer färg. Det första man behöver ha bestämt sig för är vilken känsla man vill ha i rummet: ska det kännas mysigt och ombonat? Eller ska det kännas rymligt och öppet? 

Därefter kan man börja titta på olika kulörer. Mörka färger brukar man säga gör rummet mindre medan ljusare toner ger känslan av större yta. Här kan man också välja olika matt- eller blankhet för att bidra till den effekten. Om man har stort ljusinsläpp vill man kanske inte ha en färg som genom sin blankhet förstärker detta, och vice versa.

Nästa steg är kanske det viktigaste: provmåla på plats! Det finns så många kulörer som ser snygga ut på bild eller på färgkartan i butik, men man vet aldrig vilken exakt effekt just den färgen kommer att få i ditt hem. Så be om en provburk med nyansen du vill ha först och testa, först då kan du föreställa dig slutresultatet! 

Sedan är det dags för det sista steget – själva målandet. Se till att du har ordentliga arbetshandskar, en bra maskeringstejp för lister och dörrkarmar, en bra roller för inomhusbruk och en liten pensel för detaljer såsom hörn och områden runt strömbrytare och eluttag. Sen är det bara att köra på. Målar du en ljus färg på mörk bakgrund kan du behöva några extra strykningar, så tänk på det när du köper färg.

Lycka till! 

Leave a Reply