”Good ideas start with brainstorming.
Great ideas start with coffee.”

Ett av de bästa sätten att starta arbetsdagen eller helgmorgonen är att ta den där första koppen kaffe tillsammans med kollegorna eller nära och kära, småprata lite och sedan känna sig redo att ta sig an dagen. Är det något som då kan sabotera detta så är det blaskigt kaffe. För att undvika detta kan man genom några enkla steg uppnå perfekt kaffe, varje gång. 

1. Förvara kaffebönorna svalt, gärna i kylen eller frysen i en försluten burk. Om paketet står öppet förstörs de fina aromerna och kaffet bli dåligt snabbare. Förvara därför kaffet i en särskild burk eller förslut med påsklämma så att det inte tar smak av andra matvaror runt omkring. 

2. Rengör kaffebryggaren ofta! Om man brygger kaffe ofta samlas lätt kalk i maskinen. Dessutom är det bra att se till att vattnet i bryggaren blir tillräckligt varmt, om det inte blir det frisätts inte alla smakämnen i kaffet. Så om du vill ha gott kaffe, vårda bryggaren ömt.

3. Se till att du doserar kaffet på rätt sätt. Det är ett kaffemått eller en rågad matsked per kopp. Tycker man om starkt kaffe är det bättre att köpa en mörkare rostning på kaffet snarare än att hälla på större dosering.

4. Våga testa olika sorters kaffe, rostningar eller bryggmetoder. På en större arbetsplats kanske detta inte är det enklaste, men sitter du hemma och arbetar eller frilansar så kan det vara värt att testa en ny sorts kaffe eller kanske tillreda kaffet i presskanna istället för i bryggare. På så sätt kan man också lära sig mer om smaker och olika effekter. Kanske du till och med hittar en ny favorit?

5. Njut! Innan du sveper koppen – smaka och dofta! Ge dig själv två sekunders stillhet och gläds åt din kaffepaus. 

Ett bonusknep om du vill experimentera med nya smaker är att tillsätta lite kardemumma i kaffet innan du brygger det eller varför inte en kryddigare blandning av kanel och muskot?

Leave a Reply