Efter åratal av stilrena vit-gråa badrum har vår längtan efter färg och mönster även tagit sig in i badrummet: Tapet på gästtoaletten eller i badrummet är en trend på frammarsch. Heltapetserat, halvkaklat, panel eller fondvägg – här är fem olika fina sätt att tapetsera i badrummet för att få en hemtrevlig rumskänsla som samtidigt är praktisk och uppfyller kraven för våtrum.

Badrummet är kanske det rum av alla där vi mest håller oss till klassiska val. Men eftersom det är dyrt att renovera badrum kan det vara ett stort steg att välja ett alltför utstickande kakel eller klinker. För tänk om man tröttnar?

Då är tapet det perfekta valet. Eftersom vissa delar av badrummet enligt våtrumskrav måste vara klädda i ytskikt som klarar stora mängder daglig fukt, innebär det naturligt att tapeten bara klär delar av väggarna. Det gör att man kan unna sig en tapet som ger rummet karaktär, samtidigt som det är enkelt att tapetsera eller måla om i fall man vill byta stil.

Har du fler än ett badrum är gästtoaletten det perfekta stället att våga slå till på en tapet som tar för sig ordentligt. Det är ett utrymme man vistas i under korta stunder och som inte är beroende av att matchas med övriga rum och övrig inredning, eftersom dörren ofta står stängd. Och visst blir man sugen på att tapetsera när man ser bilderna nedan?

1. Matcha tapet med halvkaklat

Blommig tapet i badrum med halvkaklat och badkar

Halvkaklat är kanske det vanligaste sättet att kombinera tapet i badrum med. Kaklet skyddar mot fukt samtidigt som det ger en klassisk och stilren badrumskänsla, medan tapeten låter dig leka med färg och mönster.

2. Låt tapeten ge en boho-chic rumskänsla till badrummet

William Morris-tapet i badrum

Våga välja en tapet som ger badrummet en mer inboad ”rumskänsla”.  Matcha med övrig inredning som går lite utanför de klassiska badrumsattiraljerna för en ännu mer exklusiv känsla.

3. Matcha tapeten med pärlspont

grönt badrum

Pärlspont är en annan av de vanligaste kombinationerna till tapet i badrummet. Dels kan tapeten ta för sig lite väl mycket om den går från golv till tak och dels är det lätt att måla om panelen så den matchar ifall du vill tapetsera om. I badrummet ovan är färgvalen starka, men effekten ändå harmonisk eftersom man håller sig till två färger.

4. Skapa en grön oas med blommor och blad på tapeten

Djungeltapet i badrum

Låt den lilla toaletten bli ett grönt kryp-in. Kaxiga djungel- och bladmönster passar perfekt som effekthöjare på en liten yta, och ger rummet attityd på ett kick.

5. Använd tapet för att addera en klassisk, gammaldags känsla

Gammaldags känsla i badrum

Randig tapet funkar till de flesta stilar och ger en klassisk, hemtrevligt känsla. Ränderna ger både mönster och färg, men ändå en stor frihet i den övriga inredningen.

Källa: elledecoration.se

Leave a Reply