Hösten 2019 bjuder på massvis med bra litteratur! SelmaStories plockar russinen ur kakan och listar böckerna som alla kommer att vilja läsa — och snacka om — i höst.

1. Normala människor av Sally Rooney

Höstens guldkorn! 10 böcker du kommer vilja läsa i höst

Sally Rooneys debut Samtal med vänner hyllades av både kritiker och läsare när den kom ut på svenska 2017 och nu är den irländska stjärnförfattaren tillbaka med en bok som av Times kallats för ”årets bästa roman”. I Normala människor möter vi Connell och Marianne som växer upp i samma småstad. Hon är en populär fotbollskille, hon är rik men ensam. De börjar prata för att sedan ligga och kort därefter göra slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt.

– Det händer inte ofta, men det är en stor lycka och en stor sorg när det väl händer – att man får läsa en bok som är så bra att man, när man är klar, instinktivt känner att man aldrig vill läsa en bok igen.
Greta Thurfjell, Dagens Nyheter

2. Serotonin av Michel Houellebecq

Höstens guldkorn! 10 böcker du kommer vilja läsa i höst

Den franska litteraturens egna ”enfant terrible” kommer i höst ut med en ny roman — Serotonin. Houellebecqs första roman Elementarpartiklarna orsakade stor debatt och författaren har sedan dess fortsatt att väcka starka känslor hos både läsare och kritiker. I Serotonin följer vi Florent-Claude, en agronom och byråkrat som till vardags utreder det europeiska jordbruksstödets konsekvenser. Han är dessutom deprimerad och trött på sin flickvän. Han flyr till den franska landsbygden och möts av en värld som ödelagts av globaliseringen och den moderna jordbrukspolitiken. Det enda om håller honom flytande är 10 milligram Captorix om dagen, ett lyckopiller som dock gör honom gradvis mer impotent.

3. Köttets tid av Lina Wolff

Höstens guldkorn! 10 böcker du kommer vilja läsa i höst

En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. Där träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat it. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia – ett möte som till slut tvingar skribenten att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens. Lina Wolff har skrivit en berättelse om människans behov av andlighet och kött i olika stadier, skepnader och konstellationer.

4. Den obeboeliga planeten av David Wallace-Wells

Höstens guldkorn! 10 böcker du kommer vilja läsa i höst

”Jag lovar er, det är mycket värre än ni tror”. Med denna ödesmättade mening inledde David Wallace-Wells sin artikel Den obeboeliga planeten som snabbt blev den mest lästa i New York Magazines historia. Boken bygger ut artikelns premisser och är kanske den mest aktuella — och skrämmande — läsning du kan ta dig an i höst. David Wallace-Wells försöker ge en sannare bild av klimatförändringarnas förödande konsekvenser, i polemik mot det önsketänkande som velat tona ner efterverkningarna.

8. 1795 av Niklas Natt och Dag

Höstens guldkorn! 10 böcker du kommer vilja läsa i höst

Efter succén med den historiska spänningsromanen 1793 är Niklas Natt och Dagtillbaka med den andra delen i sin ”Bellman noir”-trilogi. En mor sörjer sin dotter, som dödats på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda fallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. I utkanten av Stockholm sitter samtidigt en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. Med hjälp av grundlig research och en blandning av gamla uttryck och modern berättarteknik bygger Niklas Natt och Dag upp en brutal och naken skildring av 1700-taltes mörkaste vrår.

Källa: selmastories.se

Leave a Reply