Hela Gotland är en riktig pärla men det finns också många pärlor i pärlan, en av dessa är Bungenäs på norra delen av ön.

Sverige har många gömda smultronställen, något som många missar då svensken ofta väljer att åka utomlands istället. Gotland är en ö som har riktigt många just såna – små smultronställen. Kullerstensgatorna i Visby är givet och Hoburgen likaså. Ett ställe som många dock missar är halvön Bungenäs.

165 hektar stora Bungenäs ligger strax öster om Fårösund på norra Gotland, en del av ön som länge var ett militärt område, och var därmed avstängt för allmänheten, något som idag ser helt annorlunda ut, besökare är mer än välkomna.

När Bungenäs var som mest ”aktivt” fanns här Gotlands största kalkbrott med ungefär 200 anställda men det var först när man la ner brottet, 1963, som militären intog den karga platsen och använde den som övningsområde.

Går man runt på halvön hittar man ganska snabbt minnen från de två perioderna; ett djupt kalkbrott, övertäckta bunkrar, bergrum och en och annan patron.

Idag är här livligt på ett helt annat sätt. Här finns privatägda hus vars arkitektur platsar i vilket inredningsmagasin som helst och här finns en kalklada som under sommarmånaderna bjuder på högklassig underhållning och riktigt god mat. För den som tycker om att cykla finns här cyklar att låna, annars går det bra att bra promenera runt bland de lösa fåren och de höga tallarna, vad du än beslutar dig för att göra – du kommer inte att bli besviken när du besöker den här gömda skatten.

Leave a Reply