Svenskarna menar att brist på förvaringsutrymmen är det största problemet i köket, det visar en ny YouGov-undersökning från Marbodal. För att främja glädjen i matlagning är välplanerade ytor viktigt. Marbodal har flera smarta kökslösningar som maximerar hela kökets yta och som gör det enklare att få en överblick över vad som finns i skåp och hyllor.

Att få ställen i hemmet ställer så höga krav på funktion som köket är tydligt i undersökningen. Var fjärde (41 procent) svensk vill ha ett välplanerat kök med goda förvaringsmöjligheter. Förutom förvaring av stora köksmaskiner (56 procent), är de vanligaste problemen förvaring av skafferivaror (36 procent) och plats för källsortering (33 procent).

– När man planerar för ett nytt kök är det viktigt att tänka på vilka behov man har för att maximera förvaringsmöjligheterna. För att utnyttja alla ytor och hörn optimalt är det bra att tänka ett extra varv kring vilken typ av förvaring som passar, säger Cecilia Ahlin, produktchef på Marbodal. En köksdesigner kan hjälpa till med att ta fram smarta förvaringslösningar, anpassade för de behov som finns och rummets möjligheter.

Med överskådliga hyllor blir det lättare att hålla rent och med lådor får man en bättre överblick av vad som finns i skafferiet. Lådavdelare gör så att sakerna ligger på rätt plats i lådan. Hörnskåp kan användas på olika sätt, djupa hörnskåp sväljer mycket, men det är ofta att det som är längst bak fastnar där. Inred dessa hörnskåp med karuseller eller utsvängbara hyllplan så får du lätt tag på allt som finns där. Ett annat alternativ är hörnskåpet med hissfunktion som passar utmärkt till förvaring av stora köksmaskiner.

Genom att utnyttja alla delar av ett kök kan man skapa förvaringsmöjligheter. Här fyller golvsockeln en funktion för förvaring samt det gömda utrymmet under köksön som blir till hyllor.

Exempel på andra smarta kökslösningar är spishäll med integrerad fläkt som ett substitut till takfläkt samt gömda eluttag i bänkskivan för att snabbt och enkelt kunna koppla in önskade köksredskap.

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 18-21 januari 2019 har sammanlagt 1013 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige”.bland män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Leave a Reply