Denna snart 100-åriga institution inom svensk design kombinerar historia med nytänkande på ett unikt sätt. Årets hederspris på Elle Deco Design Awards går till Svenskt Tenn.

Denna snart 100-åriga institution i den svenska designvärlden kombinerar historia med nytänkande på ett unikt sätt. Med spännande samarbeten med konstnärer och formgivare utvecklas kollektionen samtidigt som arvet vårdas noggrant.

Svenskt Tenn grundades 1924

Det säger någonting om allmängiltigheten i grundaren Estrid Ericsons och formgivaren Josef Franks vision att firman Svenskt Tenn kunnat fortsätta vara aktuell från starten 1924 och fram till idag.

Arkitekten och formgivaren Frank var själv en del av den modernistiska rörelsen i hemlandet Österrike men vände sig snart bort från dess fokus på standardisering. Istället satte han människan och hennes trivsel i centrum med eleganta möbler i naturliga material, inbjudande färger och fantasieggande mönster.

Genom årtiondena har Svenskt Tenn fortsatt samarbeta med samtida formgivare och hållit fast vid att tillverka så mycket som möjligt i Sverige.

– Jag är så glad över det här priset. Vårt uppdrag är att förvalta Svenskt Tenns arv på ett samtida sätt och priset visar att vi lyckas med det, säger Svenskt Tenns marknadschef Thommy Bindefel till Elle Decoration.

Källa: elledecoration.se

Leave a Reply