Foto: Schüco

Intresset för uterum bara växer. Det är ett smart sätt att förlänga sommarsäsongen. Väljer du en vinterträdgård kan du dessutom njuta året om.

– Det är verkligen ett uppskattat rum. I ett oisolerat uterum kan man sitta från april till september. Vill man investera lite mer kan man satsa på en isolerad vinterträdgård, säger Niklas Svensson, vd för NA Altanglas, en av Schücos Premium Partner.

Inför ett uterumsbygge intervjuas kunden kring hur det ska användas, för bästa utgångsläge för ett komplett resultat.

– Vi diskuterar behov och lösningar, om det ska ligga i anslutning till kök eller vardagsrum, hur övergången till trädgården ska fungera, till exempel via vikpartier eller skjutpartier. Det viktigaste är att vi ser till att kunden får den lösning som passar dem bäst, fortsätter Niklas.

En stor fördel med Schücos produkter är att det inte finns några begräsningar eller standardmått. Du beställer helt enkelt exakt det du vill ha och behöver.

– Vi kommer gärna ut och måttar och säkerställer att allt blir rätt på millimetern och måttagningen är alltid kostnadsfri vid offert, förklarar Niklas.

 

10 tips för bästa uterummet

Undvik det vanligaste misstaget – att bygga för litet
En fin matplats, en skön soffgrupp och plötsligt blir det trångt. Ta till några kvadratmeter extra, det kommer du inte att ångra. Provmät sittgrupper och matsalsmöblemang för att få grepp om vilka ytor som krävs för att rummet ska kännas luftigt och behagligt. 

Behoven styr planeringen
Tänk noga igenom familjens behov. Hur stor del av året ska uterummet användas? Ska det vara en integrerad del av huset eller ett rum du utnyttjar för att förlänga sommarsäsongen? Ska ni använda det som matplats, extra vardagsrum eller växthus?

Matcha husets karaktär
Ta hänsyn till hur ditt befintliga hus ser ut. Är det ett gammalt hus vill du kanske att uterummet ska smälta in så bra som möjligt. Är det en nybyggd villa i modern stil kanske det passar med en design som sticker ut.

Välj rätt väderstreck
Söder eller väster ger mycket ljus medan norr och öst ger ett mjukt, behagligt ljus. Önskas direkt söderläge, välj ett täckt tak så undviker du ett väldigt varmt rum med skarpt ljus.

Ventilation och solskydd
Stora glaspartier kan göra rummet varmt mitt på dagen. Det bör därför ha öppningsbara partier åt två håll så att du kan vädra och få genomdrag. Använd gärna solskyddsglas som reducerar 30 procent av solvärmen, lamellglas som tar bort UV-strålningen så att inte möbler bleks och automatiserade takfönster för smart vädring.

God anslutning till huset
Placera uterummet smart i förhållande till den befintliga huskroppen. Tänker du fika eller njuta av goda middagar i rummet bör det ligga i anslutning till köket. Vanligast är att det placeras nära kök eller vardagsrum.

Bygg bort trösklar
Planera in infästningar för glaspartier redan på ritningen. Sänk ned reglar i betongstommen så slipper du höga trösklar mellan uterum och huskroppen. Snyggt och funktionellt.

Prova produkterna innan du köper
Att få priser på olika produkter är bra, men besök även olika leverantörer för att se hur lösningarna ser ut i verkligheten. Schüco Premium Partner har i regel fina utställningar med bland annat vikoch skjutpartier, dörrar och fönster.

Sittplats utanför
Mitt på dagen kan det vara för varmt att sitta i uterummet sommartid. Då är det trevligt att ha nära tillgång till ett trädäck eller en stensatt uteplats.

Se uterummet som en investering, inte en kostnad
Ett välplanerat uterum höjer din livskvalitet och blir snabbt den bästa platsen i huset. Vår korta sommarsäsong gör det eftertraktat – och höjer värdet på ditt hus!

Leave a Reply